Indiase kookkunst in de communicatiekeuken

Lekker eten. Ik ben er gek op! Kruidige Indiase en Thaise gerechten zijn favoriet in huize Groenendijk. Ook gerechten uit het Midden-Oosten kunnen mij culinair zeer bekoren. Homemade falafel, sabich of pita baba ganoush; je mag me er ’s nachts voor wakker maken. Toch is en blijft de Indiase kookkunst mijn lievelings. De Indiase keuken is net zo gevarieerd als de mensen die er wonen. India is niet alleen een heel groot, maar ook dichtbevolkt land met meer dan een miljard (!) inwoners. Elke regio kent diverse keukens met eigen smaken, ingrediënten en recepten.

In Indiase restaurants kun je smaaksensaties verwachten

Daarom gaan wij in de vakantie, ongeacht de bestemming, altijd op zoek naar Aziatische restaurants in de buurt. Sterker nog: als wij een reis boeken, checken we altijd of er in die plaats of streek Aziatische restaurants zijn. En dan bedoel ik niet een Chinees, maar een Indiaas (of Thais) restaurant. Omdat we dat nu eenmaal het allerliefste eten. Het lekkerst at ik trouwens ooit op Jersey, een van de Britse Kanaaleilanden. Nu was India eeuwenlang gekoloniseerd door de Britten, niet zo vreemd dus dat de Indiase keuken daar is ingeburgerd.

Want Britten eten graag curry’s

Curry’s zijn er net zo ‘gewoon’ als babi pangang in Nederland. En zoals bij de Chinees-Indische keuken hier, zijn de gerechten aangepast aan de Britse smaak. In India hebben ze overigens geen universele curry zoals ze die in het westen serveren; ‘curry’ is een koloniale term voor een potpourri van regionale smaken. Koks koken daarnaast volgens eigen receptuur, meestal geïnspireerd door de keuken van hun (voor)ouders. De bloemkoolcurry in Saint Helier smaakte anders dan die ik in Deventer kreeg voorgeschoteld. En de biryani in Utrecht prikkelde de smaakpapillen op een andere manier dan de versie die ik in Florence bestelde.

Vegetarisch eten als norm, hoera!  

De Indiase keuken is grotendeels vegetarisch en rijk aan groenten en peulvruchten. Tel daarbij de heerlijke kruiden en geurige specerijen op en je hebt food heaven (en na het oppeuzelen food coma 😉) voor vegetariërs. In India is vegetarisch eten een belangrijk onderdeel van de eetcultuur. Laatst las ik dat zelfs een groot deel van de bevolking in India vegetarisch is, waardoor vleesloze gerechten eerder standaard zijn dan uitzondering. En ook de vegetarische restaurantcultuur is er groot. Kom daar maar eens om in veelvleesland Nederland!

Wat is dan mijn lievelingsgerecht hoor ik je denken

In een Indiaas restaurant bestel ik eigenlijk altijd wel een spinaziegerecht. Ook makkelijk om thuis te maken, en verrukkelijk om op te smikkelen. Een van mijn favoriete recepten is saag, een boterzacht gerecht met gestoofde of gepureerde spinazie. Althans, dat dacht ik. Tot ik van een kennis uit Inda vernam dat saag uit verschillende bladgroenten bestaat, waaronder spinazie. In Nederland maken ze saag bijna altijd met spinazie, soms gemengd met boerenkool. Zo zie je maar weer.

En wat dit met communicatie te maken heeft?

Meer dan je denkt! Ieder restaurant heeft een uniek menu. Met een eigen signatuur van de kok, gebaseerd op een bepaalde Indiase regio, de ingrediënten en receptuur. Als communicatieprofessional ben ik een soort kok voor het sociaal domein. Wat betreft de communicatie heeft elke organisatie haar eigen smaak, ingrediëntenlijst en bereidingswijze. Voor mijn opdrachtgevers gebruik ik altijd een basisrecept, dat ik per organisatie aanpas. Hier en daar zullen de werkwijze, bestanddelen en kooktijd verschillen,  maar voor wie ik ook aan de slag ga: mijn gerecht is met liefde, aandacht en deskundigheid gemaakt en op tijd klaar. Heb jij versterking nodig in de keuken, moet jouw menu weer eens herzien of de receptuur aangepast? Neem dan even contact op met dit kokkerelgekkie!  

Spread the love