Het Paasweekend staat voor de deur. Zelf heb ik er niet zoveel mee, maar wel met de bijbehorende traditie: paaseitjes! Laat ik nu uitgerekend in deze periode op suikerrantsoen zijn. Vanwege een hardnekkige chocoladeverslaving skip ik sinds een week of zes suikerrijke lekkernijen. Betekent dit Pasen zonder paaseitjes? Dat voelt zo ongeveer als een communicatiecampagne zonder pakkende content. Maar ik moet, nee ik wil, mezelf beheersen. Laat ik daar nu enorm goed in zijn (not 😉). Gelukkig kan ik mijn chocolate cravings omzetten naar iets nuttigs: een kersvers blog over paaseitjes en communicatie.
Want paaseitjes en communicatie hebben veel gemeen
Paaseitjes zijn verrukkelijk én verleidelijk. Je eet er twee en denkt bij jezelf ‘dit is echt genoeg, ik leg ze weg’. Vijf minuten later ben je ongemerkt een hele hand verder. Of is zelfs het hele zakje leeg gesnoept. Dit is precies hoe goede content moet werken: kort, krachtig en onweerstaanbaar. Net als bij paaseitjes wil ik dat mijn doelgroep niet hoeft te worstelen met lange lappen tekst, slaapverwekkende content of te ingewikkelde informatie. De boodschap moet makkelijk te consumeren zijn. Snackable dus: content die lekker weg hapt, maar wel mèt inhoud en gemaakt van goede kwaliteit ingrediënten.
De zoektocht naar het gouden ei: strategie en beheersing
Pasen draait bij mij vooral om: welk eitje vind ik dit jaar het lekkerst 🙂? Puur met advocaat? Die met karamel? Butterscotch? Of toch die verraderlijk eenvoudige pure chocolade met een vleugje zeezout? In communicatieland heb ik het hetzelfde dilemma. Welke boodschap werkt het best? Hoe zorg ik ervoor dat mijn content niet verzandt in een mengelmoes van boodschappen? Te veel paaseitjes eten zorgt voor een enorme suikerdip – net zoals een overload aan content nogal vermoeiend kan zijn voor de doelgroep. Strategie is alles: kies de juiste toon, de juiste timing en de juiste kanalen. En vooral: weet wanneer het genoeg is. Of het nu gaat om chocolade of content, dosering is het sleutelwoord.
Impulscontrole voor het laatste paaseitje
Als ervaren paasei-binge eater weet ik dat een moment van zwakte zich onherroepelijk aandient. Dagen, wat zeg ik, wéken lang, heb ik netjes de paaseitjes gelimiteerd, en dan ineens—bam! Mijn hand graait in het zakje automatisch naar dat allerlaatste chocolade-eitje. Dit is precies wat er met communicatie kan gebeuren: je start met een strakke strategie, maar dan komen de impulsen. Nog een extra social post, toch die lange saaie tekst online gooien en voor je het door hebt zit je met een contentoverschot. De kunst is om dat ‘laatste eitje’ te herkennen en bewust te kiezen: is dit bericht écht nodig, of is het gewoon een extraatje?
Communicatie zonder suikerdip
Dit weekend ga ik zeker een paar paaseitjes opsmikkelen. Maar graaien ga ik niet doen, laat staan bingen. Ik geniet gedoseerd van mijn favoriete choco-eitjes. Ik heb nu al zin in die met karamel-zeezoutvulling. Als jij nu ook wilt voorkomen dat jouw communicatie een onbedoelde binge-sessie wordt, maar snackable en effectief blijft, dan kan ik je op weg helpen. Geef maar een seintje als je een keer wilt sparren—over lekkere content of over de beste paaseitjes 😊.