Fantasie is fantastisch

Ik weet niet beter dan dat ik altijd veel fantasie heb gehad. Al in mijn vroegste jeugd was ik altijd aan het fantaseren en (dag)dromen. Hoewel ik graag samen met m’n zussen en vriendinnetjes met Playmobil en barbies speelde en er in onze kinderrijke buurt ook buiten altijd wel een speelmaatje te vinden was, kon ik mezelf uitstekend vermaken. Want ik had mijn fantasie. En wie veel fantasie heeft, voelt zich nooit alleen.

Fantasie is goed voor je ontwikkeling

Laatst las ik een artikel over het nut van fantasie. Omdat fantasie zo’n wezenlijk onderdeel van me is, had ik er eigenlijk nooit bij stil gestaan hoe belangrijk het is. Door fantasie leer je onder meer je in een ander te verplaatsen, je gevoelens te uiten en angsten te bezweren. Kinderen leren dit spelenderwijs vanaf dat ze een jaar zijn. Fantasievriendjes horen hier ook bij. Sommige ouders maken zich zorgen om zo’n denkbeeldig vriendje. Terwijl zo’n zelf verzonnen buddy juist van fantasie en creativiteit getuigt. En meestal met stille trom vanzelf weer vertrekt.

Mens, durf te spelen!

Dat fantaseren verliezen we vaak bij het groot groeien. Toch hoop ik altijd dat mensen hun fantasie blijven prikkelen, ook als ze volwassen zijn. Als je kinderen hebt of met ze werkt, kun je dat doen door samen te spelen. Bij volwassenen zie ik vaak een soort speelverlegenheid, terwijl kinderen onze speelsheid juist heerlijk vinden. Rollenspelen vinden ze geweldig om te doen of speel sprookjes na, met of zonder verkleedkleren. In een omgeving met tijd en ruimte voor verbeelding en verwondering kan een kind makkelijker haar/zijn passies en talenten ontdekken. En ook jij bent nooit te oud om (weer) op ontdekkingsreis te gaan. Geef prioriteit aan je creativiteit en laat jouw verbeelding de vrije loop!

Spelen is (te) gek

Ik dacht altijd dat ik de enige was die op de middelbare school nog speelde. Ik schaamde me als 15-jarige dat ik nog Playmobil in mijn kamer had. Want dat was gek, dat voelde ik. M’n zelf gebouwde wereldje bood me troost tijdens die voor mij zware puberjaren. Net zoals toen ik nog op de basisschool zat. Als leerling was ik erg verlegen én heel nieuwsgierig. Ik had honger naar kennis -over heel specifieke onderwerpen, dat dan weer wel- en woonde in de bibliotheek. Een stikverlegen grietje dat haar vinger in de klas niet durfde op te steken en de halve nacht wakker lag voor een spreekbeurt, schreef intussen wel de schoolkrant vol. Dat nieuwsgierige aagje met veel fantasie zat om onderwerpen nooit verlegen en knutselde daarnaast haar eigen krantjes in elkaar.

De schoolkrant heb ik ingeruild voor een huis-aan-huis-blad

Voor dat krantje mag ik zelf onderwerpen aandragen om artikelen over te schrijven. Die vrijheid en ruimte alleen al prikkelt mijn creativiteit. Ik ben nieuwsgierig naar de verhalen van anderen. Ik vind het altijd leuk om mee te denken over originele invalshoeken en mooie thema’s voor de nieuwsbrieven of blogs van mijn opdrachtgevers. De creativiteit zorgt voor een speelsheid die lekker wegleest. En m’n verbeeldingskracht doet de rest. Heb ik jou nu aangestoken met dit verhaal en denk je dat jouw communicatie-uitingen een creatieve injectie kunnen gebruiken? App of bel me dan even voor meer info!

Spread the love