Een schrijfvout in me tekst

Ik zou willen dat ik hier met een stalen gezicht kon beweren dat ik nooit fouten maak in mijn teksten. Gelukkig is dat niet zo. Want ook ik verhaspel weleens woorden en bega soms grammaticale blunders tijdens het schrijven. Aangezien ik in de meeste gevallen mijn eigen eindredacteur ben, komen die foutjes vanzelf boven water. En anders wijst een aandachtige bloglezer mij er wel op.

Hoe erg zijn taalfouten eigenlijk?

Wanneer je een tekstschrijver inhuurt, mag je verwachten dat taal en spelling in orde zijn. Omgekeerd vind ik schrijffouten in de stukken van mijn opdrachtgevers helemaal niet vervelend. Voor hen vind ik het veel belangrijker dat ze ΓΌberhaupt willen schrijven en hun woorden aan papier (lees: een computerscherm) durven toe te vertrouwen. Dat daar dan soms een d of t verkeerd staat of een dubbele l mist, who cares? Aan mij de schone taak die foutjes eruit te halen.

Woordenworsteling bevordert schrijfschaamte

Ik werk regelmatig met dyslectische mensen. Ze weten dat ze grammaticafouten maken en zeggen dat er altijd bij wanneer zij een tekst aan me voorleggen. Omdat ze vaak al heel lang worstelen met woorden en taalvaardigheid, is hun schrijfvertrouwen laag. Als je maar vaak genoeg ervaart of te horen krijgt dat je niet niet goed schrijven kunt, ga je dat op den duur ook geloven. En zo wordt hun schrijfplezier de das om gedaan en vervangen door schrijfschaamte. Eeuwig zonde!

Schrijfplezier doet er toe

En of dat nu om zakelijke stukken gaat, een e-mail aan een verre vriend, krabbels voor je persoonlijke journal of teksten voor je website, je leest in de tekst terug of de auteur lol had in het schrijfwerk. Ik wil hier dan ook een klein pleidooi houden om jouw innerlijke pretletter(s) te omarmen. Je hoeft echt geen woordenkunstenaar te zijn om lekker te schrijven. Want jouw verhalen doen er toe om opgeschreven te worden. Dus negeer die (t)etterende criticus in je hoofd en begin!

Schrijven is goed voor je brein

Schrijven werkt ontspannend en verbetert je leervermogen. Overigens werkt schrijven met pen op papier nog beter voor je hersenen dan typen op een toetsenbord. Je stimuleert je geheugen en kunt herinneringen beter ophalen. Ook word je er creatiever van. Laat je schrijffun vooral niet vergallen door onzekerheid over je schrijfskills. En ben je niet zo sterk met grammatica of hartstikke dyslectisch, dan zijn er altijd mensen die je tekst voor je willen nalopen. Ik doe het graag voor je en leg desgewenst uit wat ik aanpas en waarom. Meer weten? Stuur me een berichtje, dan neem ik contact met je op.

Spread the love