Ontdek je talent op een post-it

Creatief. Wereldverbeteraar. Energiek. Gepassioneerd. Positief. Empathisch. Ik was aanwezig bij de heidag van een van mijn vaste opdrachtgevers en stond voor een muur met geeltjes. Mijn collega’s hadden deze volgeplakt met post-its met daarop mijn talenten die ze waarderen. Op mijn beurt had ik per teamlid opgeschreven welke kwaliteiten ik bij hen zie. Die ochtend spraken we met elkaar over onze missie en de opbrengsten van projecten. En over de impact die we maken en nog meer willen maken.

Welke talenten kun jij inzetten voor maximale impact?

Een goede vraag om mee aan de slag te gaan op een teamdag met impactmakers! Twee weken daarvoor had ik heidaghuiswerk in de brievenbus ontvangen. Een invuloefening op een A-3. Welke talenten bezit ik, hoe zet ik mijn kennis en ervaring in voor de maatschappelijke projecten en welke verborgen kwaliteiten heb ik, die mijn collega’s nog niet kennen? Intrigerend vond ik het. En leuk om te doen, want ik ben dol op dit soort opdrachten. Daarnaast was ik razend benieuwd naar de talenten-A-3tjes van het team.

Ieder mens heeft toch minstens een talent waarin ie uitblinkt

Voor sommigen voelt het als opschepperij om te vertellen waarin ze goed zijn. Liever leveren ze onopvallend uitstekend werk af. Weer anderen zijn zo gewend aan hun talenten, dat het niet bij hen opkomt deze te benoemen. Ze weten niet beter. Ook zijn er mensen die geen idee hebben wat voor kwaliteiten ze in huis hebben of er nog nooit zo over nagedacht hebben. En dan zijn er nog multi-talenten die alles wat ze aanpakken, ook blijken te kunnen. Op social media zie je trouwens 24/7 een showcase van de mensch & zijn gave. En is het online profileren een talent op zich!

Stille wateren hebben diepe gronden, toch?

Het leuke aan zo’n teamopdracht over talenten is dat verlegen en introverte mensen zo een podium krijgen. Vaak zijn het de extraverte figuren en haantjes (of hennetjes) de voorste die meteen het woord nemen. Bij zo’n heidag draagt elk teamlid bij en is kijken en luisteren naar elkaar een vereiste. De uitkomsten van de huiswerkopdracht leverden verrassende en verfrissende input en inzichten op, waarmee we echt wat kunnen voor toekomstige projecten. Het bespreken van elkaars verborgen talenten was daarnaast een geweldige manier om elkaar beter te leren kennen. En alvast te fantaseren hoe we deze kunnen inzetten voor de organisatiemissie.

Eeuwig zonde om je talenten niet te benutten

En dat geldt ook voor jou! Ben jij een kei in je vak, dan mogen anderen dat weten. Heb jij talent, kennis en ervaring om te delen, laat je dan zien of horen. Uiteraard bepaal je zelf je of en hoe je dat wil doen. Mijn talent is dat ik opdrachtgevers kan helpen woorden te geven aan hun boodschap of verhaal. Soms is een uurtje brainstormen al genoeg om je op weg te helpen. Of kan meelezen met jouw blog of het herzien van de nieuwsbrief al de positieve injectie zijn die je nodig hebt. Wil jij een keertje sparren over hoe je jouw talenten kunt inzetten om (meer) impact te maken, op een manier die bij jou past? Stuur me dan even een berichtje!

Spread the love