Hoe een crisisjaar positief eindigde

Nederland zit weer in een lockdown. Alleen voelt deze toch anders dan die van maart. Toen stond ik die eerste crisisweken in overlevingsstand. Opdrachtgevers vielen per direct weg. Van de ene op de andere dag zaten we fulltime thuis. Met z’n tweeën 24/7 op zestig vierkante meter, zonder tuin of balkon. Leuk is anders. Geen lunchafspraken met vriendinnen, niet meer naar de film of het museum. Mijn ouders zag ik enkel nog op een beeldscherm. Ik vond het loodzwaar. M’n stresshormonen maakten overuren en mijn hart sloeg doorlopend op hol. In april ging de paniekstand over in gewenning. Blijkbaar had ik meer veerkracht dan ik dacht en kon ik mee bewegen in deze voor iedereen onbekende situatie.

Van werken kwam helemaal niets

Na die eerste totale paniek, gevangen in een fuik van angst, chaos en onzekerheid, ontstond er een coronaroutine. Opstaan om 8 uur, koffie zetten, ontbijtjournaals kijken, m’n socials checken, akelige berichten lezen en snel weer alle online nieuwskanalen afsluiten. Met mijn homemade granola achter de kiezen ging ik vervolgens aan mijn bureau voor me zitten uitstaren. De manager van mijn vriend had in die eerste pandemieperiode tegen zijn team gezegd ‘ik ben al blij als jullie vier uur werken per dag.’ Een halve dag effectief werken leek me een mooi streven in crisistijd. Maar ik haalde dat zelf nauwelijks. Ik was als verlamd. En dan had ik nog de mazzel dat ik geen thuisonderwijs hoefde te geven. Dan was er van werken helemaal niets terecht gekomen.

Je moest je tijd zinnig besteden

Op sociale media vulden mijn tijdlijnen zich intussen met gratis adviezen over wat je allemaal kon gaan doen in de vrijgekomen lockdowntijd. Want die moest je wel goed benutten natuurlijk! Je kledingkast uitmesten, eindelijk eens de plinten verven en vastmaken, die stapel romans uitlezen en podcasts luisteren. Cupcakes bakken en Mens-erger-je-niet spelen met de kinderen. Zo leuk, dat oude bordspel vond je op zolder tijdens het opruimen. Er ontstonden files naar de kringloop en milieustraat. En niet te vergeten: je moest gaan studeren! Een pandemie is een uitgelezen kans om je brein weer eens even goed te prikkelen met nieuwe kennis. In plaats van geactiveerd werd ik alleen maar lamlendiger van de social posts waarin ik van alles ‘moest’.

Willen in plaats van moeten

Ik moest helemaal niets. Het enige dat ik van mezelf moest was gezond blijven, mentaal en fysiek. Dat betekende: op tijd naar bed, elke dag lunchwandelen (ook als het regende), mijn nieuwsinname beperken en veel groenten en fruit op het dagelijkse menu. Daar hoorde ook geregeld een potje grienen bij. Half april zakten de stresslevels naar een niveau dat ik weer een beetje kon functioneren. Het lukte me om m’n resterende werkzaamheden op te pakken. Het was heerlijk om weer te schrijven, meetings te hebben (online uiteraard) en met andere creatievelingen te sparren over werk en ons freelance bestaan. Tijdens die gesprekken werd me weer eens duidelijk hoe belangrijk het voor me is om een waardevolle bijdrage te leveren aan de samenleving en dat ik daarmee iets wilde, nee ‘moest’.


Mijn hart maakt overuren, maar niet door de stress

Inmiddels zit 2020 er bijna op en sluit ik dit jaar op positieve wijze af. Onlangs kwam er een vacature op mijn pad waarop ik gewoon moést reageren. Naast mijn freelancewerk ben ik nu parttime sociaal werker. Als projectleider van een maatschappelijke diensttijdproject werf ik jongeren en non-profit organisaties en koppel hen aan elkaar. Het voelt zo goed om me hiervoor in te zetten, hoe lastig dit in coronatijd ook is. En als klap op de vuurpijl ga ik vanaf het nieuwe jaar verhalen schrijven voor onze lokale huis-aan-huis-krant. Ik begon mijn schrijfcarrière ooit bij De Leidenaar, een allang ter ziele zondagskrant. Zo is de cirkel weer rond. Mijn hart bonkt wederom als een bezetene, maar dit keer van de adrenaline in plaats van stress. In het nieuwe jaar hoop ik je in real life te mogen ontmoeten en kun je weer een beroep op me doen voor je nieuwsbrief, foldertekst, social posts of de eindredactie van jouw projectplan of subsidieaanvraag. Zie ik je snel?!

Ik wens jullie een positief en gezond 2021 🙂 ! Maak er wat moois van met en voor elkaar ♥ ♥

Spread the love