Blue Monday? No way!

Maandag was het Blue Monday, ook wel bekend als ‘deprimaandag’. De derde maandag van januari zou de meest deprimerende dag van het jaar zijn. De combinatie van mislukte goede voornemens, de donkerte van de dag en de zomer die nog ver weg is, schijnt bij nogal wat mensen somberheid te veroorzaken. Ik had er eerlijk gezegd zelf geen erg in toen ik die ochtend mijn laptop aanzette. Maar toen ik Instagram opende, vlogen de Blue Monday posts me om de oren.

Ieder jaar hetzelfde liedje

Net als voorgaande jaren werd Blue Monday weer trending topic. Het is dan ook een ideale themadag om een positief tegengeluid te laten horen, mensen een hart onder de riem te steken en producten met blauwe maandagkorting te verkopen. Bedrijven, organisaties en zelfstandig ondernemers haken er gretig op in met aanbiedingen, opbeurende tips en stimulansen om je goede voornemens weer op te pakken. En als er maar genoeg mensen berichten over posten, gaat zo’n #bluemonday als vanzelf viral op de socials.

Voor elk thema een inhaakdag

Blue Monday valt onder de zogenaamde ‘inhaakdagen’, een themadag waarop aandacht wordt gevraagd voor een specifiek onderwerp of persoon. Themadagen zijn van alle tijden. Bijzondere dagen als Valentijnsdag (14 februari), Vrouwendag (8 maart), Dierendag (4 oktober) en Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie (21 maart) hebben voor mij betekenis. Die speciale dagen hebben een vlucht genomen met de komst van internet en sociale media. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een dag voor. Wat dacht je van Warme Truiendag, World Kindness Day, Duurzame Dinsdag, Wereld Autismedag of de Dag van het Basisinkomen? Maar er is ook een Badeenddag, Luizendag en een Dag van de Amandel.

Lekker meeliften met trending topics

De inhaakdagen zijn superhandig voor je sociale media accounts. Je kunt per kwartaal bekijken welke themadagen goed passen bij jouw organisatie of afdeling en zodoende flink vooruit werken. In de aanloop naar en tijdens de gekozen inhaakdagen kun je op je socials extra aandacht vragen voor het thema van de inhaakdag, de diensten die jij aanbiedt of de activiteiten waaraan je doelgroepen kunnen meedoen. Gebruik de landelijke en lokale hashtags die bij de inhaakdag horen, zodat je met je posts ook vindbaar bent op de socials. Zo lift je mee met het trending topic van die dag.

MLK mag van mij elke dag in de spotlights

Na blauwe maandag is het deze maand vervolgens nog Knuffeldag (vandaag!), Pindakaasdag (24 januari), Dag van de Privacy (28 januari) en Wereld Lepra Dag (31 januari), om er een paar te noemen. Maandag was het tevens Martin Luther King Dag, een in mijn ogen veel urgentere inhaakdag. Als we met z’n allen stilstaan bij zijn boodschap van vrede en verdraagzaamheid en strijd voor sociale rechtvaardigheid en rassen- en klassengelijkheid, kan MLK postuum nog viral gaan. Vorige week was het trouwens Kiss a Ginger Day. Die inhaakdag is me als redhead volledig ontgaan. Ik ben wel gekust die dag. Daar heb ik gelukkig geen inhaakkalender voor nodig!

Inhaakkalender op maat, kom maar door!

Ik vind het zelf altijd heel leuk om berichten en acties te bedenken bij inhaakdagen. Maar niet iedereen heeft hier de tijd en/of creativiteit voor. Als jij 2021 goed wil beginnen met de inhaakdagen voor jouw organisatie of afdeling, dan help ik je graag! We brainstormen samen over leuke posts en bijbehorend beeld. Ik maak naar aanleiding hiervan een inhaakkalender op maat, met uitgeschreven posts, hashtags en beeld. Daarmee kan jij het hele jaar vooruit. Stuur me een berichtje als je er meer over wilt weten!

Spread the love