Een andere kijk op mijn vak

Onlangs kreeg ik een bijzonder verzoek van een vaste klant. De vraag was of ik haar wilde coachen op schrijfgebied. Ze had toestemming gevraagd aan haar manager of ze haar loopbaanbudget hiervoor mocht inzetten. Ik was er even beduusd van. Ik ben tekstschrijver, geen schrijfcoach. Ik vond het tegelijkertijd ook erg leuk dat ze me dit vroeg. Ik bedacht me dat ik jaren trainer en mediacoach ben geweest. En dat ik haar in onze overleggen eigenlijk al coach en adviseer. Alleen noemen we het niet zo.

Als tekstschrijver ben ik soms verbaasd over wat ik allemaal doe

Dit vak is namelijk niet alleen d’s en t’s corrigeren, wervende zinnen schrijven en alinea’s inkorten. Er komt zoveel meer bij kijken. Zoals bij deze klant. Ik ken haar van mijn oude job. Als freelancer werk ik al een tijdje met haar samen. Vanwege haar dyslexie vroeg ze me haar subsidieaanvraag te redigeren. Na het lezen van het projectplan moest ik eerlijk zijn. Een dyslexiecorrectie- en redactierondje was hier niet voldoende. Het document was geschreven in spreektaal. Voor een subsidieaanvraag kan dat niet. Ze schreef het echter beeldend en vanuit haar gevoel. Die visuele kracht en overall feel wilde ik absoluut behouden voor het eindresultaat.

We bouwden het document samen op – én haar zelfvertrouwen

We spraken af een bestaand format te gebruiken. Ik vond het belangrijk haar mee te nemen in mijn wijzigingen, zodat zij er zoveel mogelijk van kon leren. In de kantlijn noteerde ik mijn vragen en overwegingen en gaf ik haar tekstuele keuzes. Deze bespraken we tijdens een contactmomentje. We bouwden het document op deze manier stap voor stap op. Voor een volgend plan vroeg ik haar expliciet: schrijf jouw verhaal in beeldtaal op, omschrijf het als jouw droom. Omdat ze zich zekerder voelde over haar bijdragen en het haar lukte de interne taalcriticus te negeren, ging ze helemaal los. Iedere week leverde ze input aan, die ik omtoverde tot vlot lezende alinea’s. Omdat ik door mijn achtergrond in welzijnsland veel kennis heb over het sociaal domein, kon ik inhoudelijke kritische vragen stellen. Zo wisten we het stuk naar een hoger plan te tillen.

Misschien leer ik nog wel meer dan zij

Door zo intensief met deze klant samen te werken, ben ik me veel bewuster geworden van wat ik doe. Ze dwingt mij om op een andere manier naar mijn vak te kijken. Wat voor mij vanzelfsprekend is, geldt voor haar niet. Hierdoor moet ik iedere stap die ik neem analyseren. Ik neem haar hierin mee en als leergierig persoon zuigt ze dit alles op als een spons. Dikwijls zoek ik grammatica- en spellingsregels nog even na, zodat ik haar kan uitleggen wat de precieze regel is. Ik ben schrijver, leerkracht en coach ineen. Dat maakt mijn werk niet alleen leuker, het houdt me ook scherp. Binnenkort gaan we met elkaar de leerdoelen voor het komende jaar bespreken. En ben ik niet alleen haar (eind-)redacteur, maar ook haar schrijfcoach.  

Spread the love