Ik zie je graag. Waarom laat je jezelf dan zo weinig zien op sociale media?

‘Mijn hoofd in beeld, daar zit toch helemaal niemand op te wachten?’ Ze zei het met gefronste wenkbrauwen. ‘Wat moeten die volgers nou met mijn kop prominent in beeld?’ Ik zat met een klant in een koffietentje. Ze had een inspiratiesessie bij me geboekt omdat ze vast liep met haar sociale mediakanalen. Terwijl we genoten van de schuimende cappuccino gaf ze toe dat ze eigenlijk een beetje een hekel had aan vooral Instagram. Maar het moest nu eenmaal voor het bedrijf. Verder dan iedere week wat foto’s en videootjes van activiteiten van de welzijnsorganisatie waarvoor ze werkte op Facebook plaatsen kwam ze niet.

Ik kom het vaker tegen: privé een hoop foto’s, maar zakelijk noppes

Mensen die op hun privé sociale mediakanalen de meest schattige foto’s van hun kroost posten, shots van pokébowls met de mooiste kleurenwaaiers, gezellige kiekjes met vriendinnen en zwaar gefilterde fotoverslagen van citytrips. Aan inspiratie geen gebrek, er wordt online geshared en geliket dat het een lieve lust is. Maar gaat het om zakelijke sociale media-accounts dan stagneert ineens de boel. Een ernstige vorm van online zelfkritiek en een acuut gebrek aan ideeën krijgen de overhand. En zo wordt er vanuit de zakelijke accounts enkel nog gezonden, zonder interactie, zonder echt contact met de volgers op de socials.

Juist die interactie is het hele eieren eten op sociale media

Het woord zegt het al. Je zit op Facebook en Instagram om te socializen. Die accounts zijn een vast onderdeel van je online sociale leven en tevens een virtuele etalage van jouw wereld. En of je nu een persoon bent of een bedrijf, mensen willen jou zien. Ze willen jou beter leren kennen. En dat gaat toch het makkelijkst als je de persoon in beeld ziet. Op een foto of een filmpje. Uitstekende middelen om jezelf en je organisatie in the picture te zetten. Geef je volgers een kijkje in jullie keuken. Laat zien waar jij je persberichten schrijft. Wie zitten er naast je op kantoor (okay, nu even niet door corona)? Welke collega is de coffeejunkie van de afdeling? Of zet eens een vrijwilliger in het online zonnetje!  

Zelf kies ik voor een mengeling van persoonlijke en zakelijke berichten

Ik vertelde mijn klant wat ik zoal deel op mijn zakelijke sociale accounts. ‘Als ik een foto van mezelf post, levert me dat dubbel zoveel bereik op,’ zei ik tegen haar terwijl ik mijn Instagramapp opende. We scrolden door de tijdlijn. ‘Kijk, deze foto’s van mijn shoot voor m’n nieuwe site zijn de meest gelikete foto’s van afgelopen jaar met de meeste reacties. Je ziet mij en de fotograaf in actie en ik vertel in het bericht over de sessie, de briefing vooraf en het belang van goede websitefoto’s.’ Langzaam zag ik het kwartje vallen. 

Door alledaagse dingen te posten, neem je je volgers mee in het leven van jou en je organisatie

Je bouwt een band op. En die volgers willen meer van je zien als jouw posts hen bevallen. ‘Moet ik dan elke dag selfies gaan maken?’ vroeg ze. ‘Daar heb ik geen tijd voor, hoor, ’ voegde ze er aan toe. ‘Elke dag is nergens voor nodig’ antwoordde ik. ‘En je hoeft echt niet voortdurend met je snuit in beeld. Als je maar niet vergeet dat je volgers jou graag zien.’ Zorg dus dat je minstens een keer per week een persoonlijk bericht maakt. Met een leuke foto van jouw werkplek. Van de taak waarmee je bezig bent, jullie lunchcorner of een selfie met de secretaresse. Wees creatief. Maar vooral: wees jezelf! Zo zien we je graag.

Spread the love