Mijn schrijfcarrière begon ik ooit bij een zondagskrantje

Vlak voor kerstmis sprak ik de hoofdredacteur van ons lokale huis-aan-huis-blad. Ik had gereageerd op een oproepje van de krant waarin ze op zoek waren naar verslaggevers ‘voor een of meer verhalen per week’. Ik stuurde hem een mailtje met een kletsverhaaltje over mezelf en een link naar mijn website. Het leek me ontzettend leuk om 25 jaar na dato weer over mijn eigen woonplaats te schrijven. En daarnaast ook nog lekker old school voor een papieren medium. Hobby, eigenlijk.

Dus ben ik weer een beetje terug op mijn oude nest

Twee weken later had ik een online kennismaking met de hoofdredacteur. Met de komst van nieuwe freelance schrijvers wilde de redactie het nieuwsblad gaan uitbreiden met twee of meer pagina’s. Hij vertelde dat ze daarom op zoek waren naar leuke ideeën en creatieve invalshoeken voor artikelen. Nu is schrijven voor een gratis krantje natuurlijk niet echt hip. En het levert amper wat op. Maar hoe leuk is het om in je eigen stad je ogen de kost te geven en daarover vervolgens te schrijven? We spraken af dat ik begin januari een eerste artikel zou aanleveren.

Lezers verbinden – dat doe ik voor mijn zakelijke klanten ook

Nu er vanwege corona weinig tot geen evenementen in de stad zijn en musea, kroegen en restaurants hun deuren gesloten moeten houden, is er beduidend minder nieuws. Human interestverhalen doen het in crisistijd goed. En laat ik daarvoor nou juist interesse én feeling hebben. Net als het plaatselijke krantje vinden veel van mijn opdrachtgevers het lastig om goede content te vinden om medewerkers en stakeholders te verbinden. Zeker nu er zo veel níet gebeurt en corona het gesprek van de dag is. Het is echt zoeken naar onderwerpen waar je collega’s of externe betrokkenen nog op aanslaan. Human interest is de uitkomst, als je het tenminste origineel insteekt en kleurrijk brengt.

Inmiddels loop ik met andere ogen door de stad

Ik kijk anders naar mijn woonplaats, waar ik niet geboren maar wel getogen ben. Ook speur ik naar nieuwtjes op de lokale socials. De krant verschijnt eens per week, dus heel actueel is de berichtgeving niet. Informerend en invoelend is het daarentegen wel. Het is fijn om een actieve en creatieve bijdrage te leveren aan een medium dat voor veel inwoners nog een vaste waarde in hun offline leven is. Ik leef me uit, mijn creativiteit krijgt alle ruimte in het vinden van mooie verhalen en aansprekende invalshoeken. Van die nieuwe boost profiteren ook mijn eigen klanten: ik merk dat ik ook naar hun organisatie met nieuwe ogen kijk en overloop van ideeën.  

Die vaste waarde kan ik ook voor jou zijn

Zoals ik in mijn vrije tijd de lokale krant help vullen, kan ik jouw organisatie of afdeling ook van dienst zijn. Kijk eens goed naar wat er nu vanwege tijdgebrek blijft liggen, of wat niet af komt bij gebrek aan inspiratie. Blijft die nieuwsbrief alsmaar in conceptversie in je MailChimp staan omdat er te weinig input is? Wachten die webteksten al te lang op een oppepper? Of moet er eigenlijk nog een redactionele slag over dat projectplan of die subsidieaanvraag? Stuur me een berichtje, dan bespreken we -vrijblijvend- hoe ik jouw werk lichter en kleuriger kan maken.

Spread the love