Wat een schrijver met een schrijfcoach moet

‘Heb jij een schrijfcoach? Serieus? Maar waarom, als schrijven je vak is?’. Een collega-ondernemer vroeg het me onlangs met een oprecht verbaasde blik. Ja, ik heb een schrijfcoach! Al jaren zelfs. En ik ben heel blij met haar. Ook als tekstschrijver en communicatieprofessional wil ik scherp blijven en investeren in bijscholing en deskundigheidsbevordering in mijn vakgebied.

Een schrijfcoach valt daar wat mij betreft ook onder

Na een lange writer’s block had ik in coronatijd het bloggen weer opgepakt. Als ik mijn verhalen uit 2020 nu teruglees, lijken ze over een andere wereld te gaan. Net als de rest van de wereld was ik die eerste maanden in shock. Ik schreef vooral over mijn ervaringen met (over)leven in een pandemie. Het bloggen hielp me mijn gedachten te ordenen en mijn angst en onzekerheid te bezweren. Om deze ervaringen in verhalen te gieten, werkte zo ook een beetje therapeutisch. Maar op den duur was ik wel klaar met de thematiek en besefte ik dat het blogroer om moest.

Precies toen kwam er een schrijfcoach op mijn pad

Paula is schrijf- en ondernemerscoach voor vooral coaches en therapeuten. Dat weerhield me er niet van me op te geven voor een van haar blogwerkdagen. Online uiteraard, want zo ging dat in coronacrisistijd. Paula stelde me allerlei vragen over mijn bedrijf en mijn doelgroep. Kon ik mijn ideale klant omschrijven? Welk probleem van mijn klant loste ik op? En niet onbelangrijk: voor wie schreef ik die blogs eigenlijk? ‘Ik schrijf mijn blogs voor iedereen die ze wil lezen,‘ zei ik. Een veel genoemd antwoord van ondernemers. Een zo breed mogelijk publiek aanspreken. Je wilt immers geen potentiële klanten mislopen.

Iedereen is géén doelgroep

Mijn schrijfcoach was er stellig in. Paula’s goede vragen zetten me aan het denken. Want ik deed maar wat met mijn blogs. Ik vond het fijn dat mijn blogplezier terug was, maar ik had visie noch strategie. In de herfst van 2019 had ik een succesvolle doorstart gemaakt met mijn onderneming. Nog geen half jaar later was ik door de coronacrisis bijna al mijn freelance werk kwijt. Ik nam een coronabaan aan. Een voor mij nieuwe functie in een leuk team, ik was er blij mee. Maar omdat ik parttime doorging met zzp’en, bleven die belangrijke vragen knagen. Wat wilde ik nu eigenlijk met mijn loopbaan als zelfstandige? En dat geblog, wat en wie wilde ik ermee bereiken?

Met deze vragen ging ik aan de slag

Paula hielp me in een losse sessie een helder plaatje te creëren. Met haar kritische blik kregen mijn blogs een andere inhoud. Er kwam een structuur. En focus in mijn werkzaamheden. In plaats van alles op communicatiegebied aan te pakken en overal ‘ja’ op te zeggen, versmalde ik mijn aanbod. Ik ging mezelf profileren als tekstschrijver voor het sociaal domein. Sloot mijn Facebookbedrijfsaccount en richtte me op LinkedIn. Zonder dat ik het wist, bleek ik meer dan duizend connecties te hebben. En daar deed ik tot die tijd zo goed als niets mee.

Die focus bracht me klussen

Door structureel te bloggen en actiever te zijn op LinkedIn kwam ik in het vizier van mijn connecties. Langzaamaan druppelden de opdrachten binnen. Eenmalige schrijfklussen, maar ook werkzaamheden zonder einddatum. Het contract van de coronabaan liet ik met een gerust hart aflopen. Nu stel ik op mijn beurt opdrachtgevers vragen over hun communicatie om hun who & why boven tafel krijgen. Want ik vind het prima om je social mediakanalen te vullen met leuke posts, maar ik wil wel graag weten voor wie en waarom ik ze maak. En als het antwoord ‘voor iedereen’ is, ben ik voor jou ook even een Paula, die je op weg helpt om de juiste focus en structuur te vinden. Herken je dit verhaal en kun je wel wat hulp gebruiken? Stuur me dan een berichtje! Ik denk graag met je mee.   

Spread the love