Hoe ik mijn kerstboomtraditie (niet) doorbrak!

Wat? Heb jij nog geen kerstboom?! De DM in mijn Instagrampostbus galmde nog even na. Kerstmis stond voor de deur en ik had nog geen boom. Dit jaar niet. Ik moest er even niet aan denken. De hele maand november was het hier chaos geweest. Lekkage bij de bovenbuurman had voor een hoop nattigheid in de woonkamer gezorgd. De betreffende lekmuur is donkerpaars. Aanvankelijk waren er daarom geen vochtplekken te bespeuren. Tot ik een schilderij weghaalde en grote schimmelplekken zag. Jakkes!

Na weken bellen en mailen kwam er eindelijk een dakdekker

Een tweetal nog wel en handig: ze bleken bekend met de ingewikkelde bouwstructuur van ons hofjescomplex. De volslankste van de twee wurmde zich via de lichtkoepel in ons halletje het platte dak op. De zware novemberstorm Ciarán had dakpannen en stukken dakbedekking weggeblazen. Daarnaast bleek het dakraam van de buurman zo lek als een mandje. Dat ging het kundige dakdekkersduo meteen even fixen. Een deel van onze spullen stond al weken opgestapeld in dozen. Zo fijn dat we straks niet meer in de woonkamer hoefden te kamperen. Ik kon ze wel omhelzen van blijdschap!

Weken en weken waren we in de weer geweest  

Nu de dakdekkers bezig waren, voelde ik pas hoeveel stress de natte muur me had bezorgd. Emmers in de kamer om druppels op te vangen, oude handdoeken tegen de muur die we om de zoveel uur vervingen, bleek dweilen met de kraan open. ’s Nachts wakker schrikken van de regen en naar beneden snellen voor een extra muurinspectie. Dát soort weken. De opperdakdekker vertrouwde de paarse muur niet. Nogmaals klom hij de keukentrap op. ‘Volgens mij voel ik het sprietsen,’ hoorde ik hem zeggen. ‘Ik denk dat de waterleiding lek is. Er moet een loodgieter komen.’

Een lichte paniek maakte zich van mij meesteres

M’n bloeddruk schoot omhoog. De waterleidingbuizen lopen via ons halletje naar de woonkamer. Onder die buizen staat een joekel van een boekenkast. Wij zijn lettervreters en hebben veel boeken, waaronder nogal wat exemplaren met emotionele waarde. Ik zag de bui al hangen. Was onze boekenverzameling veilig voor het mogelijke watergeweld? Of moesten we alvast de kast leeg halen? Daarnaast had ik deadlines die dag, was het slim mijn opdrachtgevers te appen dat ik deze niet ging halen? De dakdekkers waren intussen aan het bellen voor een beschikbare loodgieter.

Zo goed als kwaad als het ging probeerde ik nog wat te werken

Intussen waren er liefst drie loodgieters van twee bedrijven gearriveerd. Om de beurt klauterden ze de keukentrap op. De buis moest vervangen, luidde het unanieme oordeel. Hiervoor moest wel een deel van het plafond in de hal eruit. De loodgieter van de woningbouwvereniging bleef om het euvel te verhelpen. Hij was eigenlijk al klaar met z’n werkdag, zo vertelde hij. Eerst moest hij zijn baas nog even bellen voor toestemming om over te werken en het declareren van zijn avondmaaltijd. Want hij zou Chinees gaan halen na het klaren van deze natte klus.

Om een kort verhaal lang te maken….

De loodgieter bleek een perfectionist. Hij werkte traag doch zeer vakkundig. Tegen achten die avond was zijn gereedschapskist ingepakt. Na dik een maand hadden we eindelijk weer een droge muur. We zetten alle spulletjes weer op hun vertrouwde plek. Ik was blij dat de woonkamer weer een beetje zichzelf was. En dat wilde ik graag zo houden. Daarom wilde ik geen kerstboom. De dozen van zolder halen, slierten kerstlichtjes ontwarren, gehannes met de boomstandaard en de kerstversieringen uitzoeken. En begin januari dezelfde riedel voor het aftuigen van de boom. Ik had er geen zin in!

Terwijl ik normaliter gek ben op m’n boom

Een overvolle kerstboom is traditie in Huize Groenendijk. Ik heb een verzameling met de meest geweldige dierenkerstballen. Toch wilde ik breken met deze traditie. Tradities zijn om te vieren… en te doorbreken! Het kan verfrissend zijn om met een gewoonte te breken, zeker als je aan verandering toe bent. Geen platgetreden paden opgaan, maar nieuwe wegen inslaan. Nu 2024 voor de deur staat ben ik benieuwd: heb jij een kerstboom, omdat die er nu eenmaal bij hoort? Of zijn er tradities waarmee jij wil breken? Laat het me weten in de comments 😊! Als jij een steuntje in de rug kan gebruiken bij het doorbreken van gewoontes, laten we dan afspreken. Trakteer me op een lekker koffietje, dan kijken we samen hoe jij nieuwe paden kunt gaan bewandelen!

P.S. Een week nadat ik dit blog schreef, liep ik langs een bloemenzaak. Voor de ingang stond een stellage met kerstboompjes. Voordat ik ‘t wist, liep ik de winkel uit met een tafelmodelboompje in mijn handen. Ik heb de kerstboomtraditie niet doorbroken, maar wel de kerstboomgrootte 😉

Spread the love