Als het geluk aan je kant staat

‘Steeds minder mensen doen vrijwilligerswerk’ kopten de media dit najaar. Het bericht viel precies samen met de wervingscampagne die ik voor JES Rijnland aan het uitrollen was. Afgelopen zomer startte ik daar als communicatiemedewerker met een urgente opdracht: nieuwe vrijwilligers binnenhalen voor de VoorleesExpress. Een pittige klus, zeker als je net nieuw bent bij een organisatie. Nu is zo’n uitdaging aan mij wel besteed en ik ging fluks aan de slag. En aangezien de coronamaatregelen waren opgeheven, had ik goede hoop op nieuwe vrijwillige aanwas.

In coronatijd daalde het aantal vrijwilligers

Volgens het CBS zette in 2021 39% van de Nederlanders zich minstens een keer vrijwillig in voor een vereniging of organisatie. Tien jaar daarvoor was dat nog 51%. Er waren vooral minder vrijwilligers actief in het jeugdwerk, op scholen en in de cultuursector. Die daling zagen we niet bij stichting Jeugd en Samenleving (JES) Rijnland. JES ondersteunt gezinnen in de regio Leiden met aanvullende en verrijkende programma’s. Hiermee wil JES de onderwijskansen van kinderen en jongeren vergroten. Veel mensen omarmen die missie, zo merkten we al snel.

Eerst plande ik een brainstorm

Met de VoorleesExpress-coördinatoren besprak ik hun behoeften en ervaringen. Wat voor mensen zochten ze precies? Waar konden we die vrijwilligers vinden? En wat was er eerder gedaan aan vrijwilligerswerving? Wat werkte er toen wel en wat niet? Op basis van deze input maakte ik een wervingsplan, dat ik een week later aan mijn collega’s presenteerde. Drie glunderende snoeten keken me aan. ‘Dat ziet er goed uit. We zijn blij met je,’ zei een van de coördinatoren. ‘En ik vind het leuk dat ik deze campagne met jullie mag doen,’ antwoordde ik. ‘Maar tevreden ben ik pas als er veel aanmeldingen binnenkomen.’

Die vrijwilligers meldden zich in groten getale

Vanaf het moment dat ik het persbericht rondmailde naar de lokale pers stond de telefoon bij JES roodgloeiend. Er belden verslaggevers en radiopresentatoren. En nieuwe vrijwilligers, uit alle lagen van de bevolking en van alle leeftijden. Zelfs tachtigplussers hingen aan de lijn. Sommige ouderen waren niet meer mobiel, maar wilden wel graag iets goed doen voor een gezin. De mailbox van de VoorleesExpress ontplofte wekenlang bijna dagelijks. Mailtjes van mensen die een positieve bijdrage wilden leveren aan de ontwikkeling van een kind in hun buurt of dorp.

De wervingscampagne liep als een tierelier

Mijn collega’s wisten niet wat ze meemaakten. En ik ook niet! Het geluk stond aan onze kant. Na zes weken online en offline werven, stond de teller op 75 nieuwe voorlezers. De campagneboodschap (Met een uurtje voorlezen maak jij het verschil) sloeg aan. Ook de gunfactor speelde mee: de kansenongelijkheid in de maatschappij neemt toe en JES zet zich daar al dik vijftien jaar voor in. Daarnaast was er de timing: na twee jaar lockdowns hadden met name senioren veel zin om buiten hun gekrompen bubbel iets voor een ander te doen.

Bij JES doen dus meer mensen vrijwilligerswerk

Ik ben dan ook trots en blij dat ik voor deze mooie organisatie mag werken. Inmiddels heb ik mijn tanden in een volgende uitdaging gezet: de werving van nieuwe mentoren voor School’s cool! Voor dit programma ondersteunt een thuismentor een tiener bij de overgang naar de middelbare school. Een mooi bruggetje naar mijn slotzin: wil jij je weten of het vrijwillige mentorschap iets voor jou is? Kijk dan even op de site van JES. En wil je eens bespreken wat ik voor jouw (vrijwilligers) werving kan betekenen? App me dan voor een afspraak 😊!

Spread the love