Iedereen kan iets

I can write with my toes. I can also eat, brush my teeth and play Heart & Soul on the piano. I want to see what Claire can do…. I can’t do anything. No, everybody can do something. Gaat er al een belletje rinkelen? Het zijn citaten uit The Breakfast Club, een van mijn favoriete tienerfilms uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. Deze iconische scene kan ik nog altijd woord voor woord spellen. Want het klopt als een bus. En dat laatste zinnetje hoor ik nog geregeld als een soort mantra in mijn hoofd. Iedereen kan iets.

Mensen zonder talent bestaan niet

Er is niemand die niet ergens goed in is. Elk mens heeft toch minimaal een ding waar hij of zij in uitblinkt. De een hoor je daar nooit over of is bescheiden of laconiek over haar of zijn talenten. Of vindt ze normaal en helemaal niet zo bijzonder. Weer een ander schreeuwt zijn gaven van de daken of showt z’n talent elke dag op social media. En dan zijn er ook nog mensen die niet door hebben dat ze ergens waanzinning goed in zijn. Of multitalenten die zo begaafd zijn dat alles wat ze aanpakken ook blijken te kunnen. En of je nu veel of niet zo veel talenten hebt, elk mens kan wel ièts.

Al mijn opdrachtgevers zijn getalenteerd

En net als in The Breakfast Club gaan ze daar heel verschillend mee om. Sommigen weten heus wel dat ze goed in hun werk zijn, maar zien dat zelf niet (meer). Er zijn ook knappe koppen die liever onopvallend werken. Voor hen voelt het als borstklopperij of too much egostreling als je op de socials je expertise deelt. Sommige klanten hebben talentontwikkeling van hun doelgroep als core business. Hun talent is dat zij heel goed zijn in…. talentontwikkeling. En er zijn er die hun talenten echt wel willen delen met de buitenwereld, maar niet goed weten hoe ze dat moeten aanpakken.

Laat zien wat je in huis hebt!

Dat zeg ik altijd als ik met mijn opdrachtgevers in gesprek ga. Die organisaties of eenpitters hebben veel expertise en ervaring, die van waarde kan zijn voor anderen. Deel jouw kennis en kunde, ook als je denkt dat niemand daarop zit te wachten. Het spreekwoord ‘bescheidenheid siert de mens’ kan een obstakel zijn. Ik zou dit liever veranderen in: onbescheidenheid siert de mens. Werd bescheidenheid vroeger als vrouwelijke deugd gezien, in moderner tijden is het eerder een onhandige kwaliteit. Wil je groeien als mens en in je werk, deel je talent dan met je medemens. En doe dat vooral op een manier die bij jou past!

Moet ik met mijn kop in beeld?

‘Je moet niets,’ zeg ik altijd tegen mijn klanten. ‘Maar jij bent steengoed in je vak en dat mogen anderen zien, lezen of horen. ’ Ik houd mijn opdrachtgevers graag een spiegel voor. Zo gaan ze hun waarde (weer) zien. Je bepaalt uiteraard zelf hoe je die (meer)waarde met de buitenwereld deelt. Mijn talent is dan weer dat ik mijn klanten kan helpen woorden te geven aan hun boodschap of verhaal. Soms is een rondje eindredactie voor blogs voldoende om je op weg te helpen. Een andere keer is het een update van de nieuwsbrief of een brainstormuurtje om die punten naar boven te halen die je kan gebruiken voor goede social posts. Wil jij een keertje sparren over hoe je jouw talenten in de spotlights kunt zetten, op een manier die goed voelt voor jou? Stuur me dan even een berichtje!   


Spread the love