‘Ben jij niet bang voor je werk?’ Die vraag is mij het afgelopen jaar best vaak gesteld. Na de lancering van ChatGPT eind 2022 schrok ik inderdaad wel even. Mijn eerste gedachte was dan ook: ahhh ik word vervangen door AI (kunstmatige intelligentie)!!! En het duurt vast niet lang meer voordat ik -en met mij vele andere communicatiemensen- overbodig ben. Met zo’n veelzijdig programma kan ik nooit concurreren. En nog los van de inhoud: ChatGPT is vele malen goedkoper dan mij inhuren voor communicatiewerk.
Zo ongeveer ging mijn interne dialoog
Die gedachten gingen alle kanten op. Op LinkedIn las ik verontrustende berichten van concullega’s. Maar ook positieve posts van early adopters. Die enthousiastelingen voedden mijn nieuwsgierigheid. Tijd om zelf maar eens te bekijken waarvan iedereen de mond vol had! Ik maakte een OpenAI-account aan en tikte voor de grap een opdracht in. Die verzon ik ter plekke. Binnen enkele seconden rolden daar verrassend goede teksten uit. Oh dit is leuk!! schoot er door mijn hoofd. Binnen enkele minuten was ik om.
Nu had ik de smaak te pakken
Blij verrast over de opbrengst ging ik door. Eens kijken wat het programma kan doen voor vrijwilligerswerving. Ik omschreef het vrijwilligerswerk en gaf als instructie ‘maak drie advertentieteksten voor social media gericht op jongeren 18+’. Na twee keer knipperen met mijn ogen rolden er kant en klare social posts uit. En ook nog eens inclusief emoji’s! Okay, nog eentje dan. Dit keer voerde ik een projectplan in en een dubbele opdracht: herschrijf het plan in makkelijke (B1) taal en kort de alinea’s in. Zou de chatbot me nu ook begrijpen? En ja hoor, er kwam een vlot leesbaar plan uit dat ook nog eens bijna twee pagina’s korter was.
ChatGPT is inmiddels een schrijfvriendin
Soms heeft ze het zò druk, dat ik niet kan inloggen. Maar ben ik eenmaal binnen, dan ga ik als een speer. Ik gebruik ChatGPT voor verschillende doeleinden. Bijvoorbeeld voor het herschrijven van oudere social posts. Of nieuwe invalshoeken voor berichten op LinkedIn. En alinea’s redigeren in projectplannen en tussenkopjes voor artikelen. Het is bij de chatbot vooral belangrijk dat je duidelijk bent in wat je haar vraagt. Voor mijn klanten zijn mijn vriendelijke betrekkingen met ChatGPT dus vooral handig. Ik werk sneller en houd zo meer tijd over voor andere werkzaamheden. Want in communicatieland is er ALTIJD wel iets om op te pakken.
Is er dan helemaal niks negatiefs te melden?
Natuurlijk zijn er ook nadelen en zelfs gevaren. Zoals misbruik door hackers voor cyberaanvallen, de verspreiding van misinformatie door onduidelijke of onbetrouwbare bronnen en de gedateerdheid van de informatie. Ook wordt alles wat je intypt bij ChatGPT onderdeel van de wereldwijde database, bye privacy! ChatGPT is soms ook bevooroordeeld. Een connectie deelde een screenshot van zijn ‘prompt’ (zo heet de opdracht die je ChatGPT geeft) over de situatie in Gaza. Er volgde een verontrustend antwoord, waarin ChatGPT meer waarde hechtte aan de inwoners van Israël dan die in Gaza. Dat kan dus echt niet! Maar het stond er wel.
Als tekstschrijver kan ik niet om ChatGPT heen
Of je er als professional iets aan hebt, is afhankelijk van de instructie die je ChatGPT geeft. Ik zie soms social mediaberichten of nieuwsbriefteksten die overduidelijk niet door een mens zijn geschreven. Daarom vind ik bijscholing zo belangrijk. Bij een kersverse ChatGPT-specialist volgde ik een training. Ik leerde betere prompts schrijven en deed inspiratie op voor nog meer functionaliteiten. Zo kun je er bijvoorbeeld vacatureteksten mee (her)schrijven (HR-medewerker, doe er je voordeel mee!), sterke zakelijke e-mails, tips voor je contentplanning en teksten voor subsidieaanvragen. De mogelijkheden zijn enorm! Echt zonde dus om ChatGPT niet in te zetten als je de kans hebt.
Voortaan mag ChatGPT ook m’n blogs schrijven
Mijn LinkedIn-artikelen door AI laten typen, dat leek me ook wel wat. Ik vroeg ChatGPT een oud blog te herschrijven tot een nieuwe versie in andere woorden. Wat ChatGPT vervolgens produceerde, sloeg nergens op. Niet zo gek, want de chatbot kent mij niet. En ook mijn levensgeschiedenis niet. Wanneer je AI professioneel gebruikt, blijft die personal touch nodig en de menselijke inbreng van belang. De chatbotbuddy kan een leuk moppie tikken, maar niet mijn verhaal vertellen. Gelukkig maar, dan heb ik hier nog wat te doen! Over doen gesproken: dagen, weken, maanden bezig zijn met het jaarverslag van jouw organisatie is met ChatGPT natuurlijk niet meer nodig. Dus als jij daarbij in 2024 een beetje hulp kan gebruiken van mij en m’n chatbotvriendin, laat het me dan vooral weten!
Psttttt: abonneren op mijn blogs kan via mijn LinkedIn nieuwsbrief. Dan krijg je ‘m iedere twee weken vanzelf in je mailbox!