Black Friday? No way!

Vorige week was het weer zover….Black Friday. Het jaarlijkse koopjesfestijn was alom aanwezig. Instagram trakteerde mij op Stories boordevol niet te missen aanbiedingen. Een gezonde matras voor een wel heel speciale prijs. Oelala! Een vegan bitterballenproeverij met 25% korting. En dan die Bamboo basics, duurzaam ondergoed in deze dure tijden in de sale! Altijd al willen hebben: een keramieken mok met een afbeelding van mijn hond erin (die ik niet hebπŸ˜‰)! Of stapelkorting op een adventskalender met kruidenthee. En, oh handig, een boekje vol snelle peulvruchtenrecept. Ik hoefde alleen op de shopknop in de ad te tikken en hopla, de deal zat in mijn winkelmandje!

Maar ik wilde helemaal niets bestellen

En zeker niet op Black Friday. Ik heb niks nodig. Mijn huis is klein en staat al vol. Los daarvan koop ik ook liever tweedehands. Sinterklaas vier ik niet, dus goedkope cadeaus scoren hoeft ook niet. Maar laat ik niet de schijnheil uithangen. Ook ik doe regelmatig impulsaankopen. Meestal omdat ik op social media al ben opgewarmd via een stortvloed aan online advertenties. De aandrang om niet voor de bijl te gaan, is soms te sterk. Op een zwak momentje klik ik dan toch door naar de site van de adverteerder. En voordat ik er erg in heb, is de bestelling al onderweg. Zucht.  

Toegeven aan online verleidingen is ook gewoon lekker

Wanneer je zo’n impulsieve aankoop doet, komen er gelukshormonen vrij. Niet zo gek dus dat fervente shopaholics steeds weer die koopkick willen. En met zoveel online winkels letterlijk binnen handbereik, is een spontane koop snel gedaan. Bij organisaties zie ik soms precies hetzelfde mechanisme. Ad hoc communicatie en marketing voor een snelle actie of reactie. Terwijl juist het strategisch inzetten van communicatie vanuit een lange(re) termijnvisie belangrijk is om bepaalde organisatiedoelen of -resultaten te bereiken.

Impulscommunicatie is misschien wel prettig, maar niet effectief

Daarom is het zo belangrijk om als organisatie (en als ondernemer trouwens ook!) na te denken over jouw communicatie-aanpak. En niet zomaar iets te doen, wanneer het je uitkomt, er de tijd voor hebt of hoe de wind op dat moment waait. Bij strategische communicatie gaat het erom de juiste boodschap te communiceren aan de juiste doelgroep en dan ook nog op het juiste moment via het daarvoor geschikte kanaal. Die stappen zet je in een communicatieplan.

Zo’n stappenplan is alvast een mooi begin

Een communicatieplan is een handige tool voor het stroomlijnen van jouw communicatie of die van je organisatie. En het is echt niet zo moeilijk om te maken. Maar je moet er wel even voor gaan zitten! Met een doordacht communicatieplan voorkom je dat jouw communicatie slechts een bevlieging is. Een eenmalige actie. Of een impulsaankoop. Heb je daarbij hulp nodig, laat het me dan weten. Ik denk graag met je mee! Zo kunnen we samen een start maken met jouw communicatieplanning. Aan Black Fridaydeals doe ik alleen niet πŸ˜‰.

Spread the love