Lieve klant, mag ik een briefing?

Ik heb een rare vraag voor mijn klanten. Al vind ik het zelf geen vreemd verzoek. Ik wil namelijk graag een briefing voordat ik aan het werk ga voor je. Een briefing is een belangrijk onderdeel van een nieuwe schrijfklus. In zo’n briefing staan de wensen, de opdrachtomschrijving en de doelgroep en doelstelling van de te schrijven tekst(en). En niet onbelangrijk: wat is de kernboodschap die mijn klant wil vertellen en de tone of voice die ik moet aanslaan? Is de briefing helder, dan volgt er een go en ga ik aan de slag.

Ik werk vaker zonder briefing dan met

Zo’n briefing hoeft echt niet ingewikkeld te zijn. Die kan op een half A-4tje, soms wat langer, afhankelijk van de soort en omvang van de schrijfklus. Toch slaan m’n klanten die briefing vanwege werkhectiek of tijdgebrek vaak over. Ze vertrouwen erop dat ik weet waarover ik het heb en m’n vak versta. Dat vertrouwen is natuurlijk fijn. Maar het betekent wel dat ik aan mijn opdracht begin zonder duidelijke doelstelling. En dus ga schrijven zonder kaders.

Dus ik begin gewoon als de klant het vraagt

Dat is niet zo efficiënt. Tijd kost in dit geval geld. En tijd en geld zijn er niet bepaald in overvloed binnen het sociaal domein. Meestal loop ik al vrij snel tegen bepaalde onduidelijkheden aan. Zodat ik alsnog aan de telefoon hang om bepaalde zaken na te vragen en te verhelderen. Het gesprek dat dan volgt is in feite de briefing. Ik schrijf wat er besproken is uit. Zo breng ik dus zelf de kaders en structuur aan. Ik ben het inmiddels gewend om zo te werk te gaan. Maar dat kan dus echt anders!

Voor efficiënt werken is een briefing een must

Ik heb mezelf als doel gesteld om mijn klanten voortaan op weg te helpen met hun briefing. Mocht je er geen hebben voordat we gaan samenwerken, dan stuur ik jou een handig A-4tje. Daarop staan een aantal basisvragen over de opdracht. Dit documentje zorgt voor houvast, en voor duidelijkheid en structuur. En bespaart mijn klant uiteindelijk geld omdat ik sneller aan de slag kan en de klus zo eerder geklaard is. Als wij gaan samenwerken, is mijn eerste vraag nu: mag ik een briefing? Klinkt jou dit als muziek in de oren, mail of app me dan voor een (virtuele) afspraak om te bespreken of ik jouw briefing kan gaan maken. Ik kijk uit naar je berichtje

Spread the love