Een goed begin is het halve werk

Ik vind spreekwoorden in teksten of gesprekken vaak van die dooddoeners. Maar in dit geval klopt deze kop als een bus. Met een goede voorbereiding werk je efficiënter en ben je in de meeste gevallen ook eerder klaar. Toch krijg ik nog geregeld zonder veel uitleg werk over de schutting gegooid. No problemo, ik pak het op en ga aan de slag. Ik ben een professional tenslotte en houd wel van een uitdaging.

Dat neemt niet weg dat ik mijn klant wel wijs op de tijdswinst

Want een goede voorbereiding scheelt tijd en tijd is geld! En levert ook een beter resultaat op. Daarom ontvang ik voordat ik aan een nieuwe opdracht begin graag een briefing. In die briefing staan de wensen, de opdrachtomschrijving en de doelgroep en doelstelling van de te schrijven tekst(en). En niet onbelangrijk: wat is de kernboodschap die mijn klant wil vertellen en de tone of voice die ik moet aanslaan? Met een duidelijke briefing kan ik meteen aan het werk. En dus sneller klaar zijn!

In de praktijk werk ik vaak zonder

Bij gebrek aan een briefing begin ik met de informatie die ik op dat moment heb. Meestal loop ik dan al vrij snel tegen bepaalde onduidelijkheden aan. Zodat ik alsnog moet bellen of mailen om bepaalde zaken na te vragen. Het gesprek dat dan volgt is dan eigenlijk de briefing. Ik schrijf wat er besproken is uit. Zo breng ik dus zelf de kaders en structuur aan. Ik ben er inmiddels aan gewend dat het proces vaak op deze manier gaat.

Dat kan dus echt makkelijker én efficiënter!

Afhankelijk van het soort schrijfwerk past een briefing op een A-4, soms is een halfje zelfs genoeg. Vanwege drukte, stress of tijdgebrek slaan opdrachtgevers dit onderdeel toch geregeld over. Ze vertrouwen erop dat ik weet waarover ik het heb en m’n vak versta. Dat vertrouwen is natuurlijk hartstikke fijn. Maar het betekent wel dat ik aan mijn opdracht begin zonder duidelijke doelstelling. En dus ga schrijven zonder kaders en zonder de ‘why’ te weten.

Voor efficiënt werken is een briefing een must

Een A-4tje met een aantal basisvragen (en antwoorden 😉) over de klus geeft houvast. Zo creëer ik structuur en duidelijkheid, voor mezelf en mijn opdrachtgever. En die bespaart geld omdat ik sneller aan de slag kan en de klus binnen de deadline -en misschien zelfs wel eerder!- klaar is. Wil je meer weten over mijn werkwijze? Neem gerust contact met me op, ik vertel je er graag meer over!  

Spread the love