Als tekstschrijver heb ik ook zo mijn inspiratiebronnen

Sinds jaar en dag ben ik geabonneerd op een hele trits nieuwsbrieven. Niet alleen van kenniscentra in het sociaal domein en de (jeugd)zorg, maar ook op newsletters van tekstexperts en sociale mediagoeroes. Leuk en leerzaam om te lezen, vooral als ze persoonlijk en grappig zijn. Zoals die van Schrijfvis, een journalist-schrijver die schrijfcursussen geeft en handige schrijftips deelt. Sinds kort ontvang ik de nieuwsbrief van LinkedInmarketeer Christ Coolen. Hij combineert marketing met psychologie en gedragswetenschap in zijn blogs. Dat is andere koek! Ik lees zijn blogs dan ook graag. Mijn schrijfcoach Paula trakteert me iedere twee weken op een persoonlijke mail, zo beeldend dat ik ’t me meteen voor me zie. Uiteraard wil ze daarmee haar trainingen verkopen, maar ze doet dat op zo’n manier dat het niet irriteert.

Want als je me irriteert, schrijf ik me uit

Als ik jeuk krijg van de nieuwsbrieftekst of de verstuurfrequentie is de unsubscribe-knop snel ingedrukt. Hetzelfde geldt voor sociale media. Op sociale media is een duizelingwekkende hoeveelheid coaches actief in elke branche die je maar kunt bedenken. Ik ben selectief in wie ik volg, zo voorkom ik ook dat ik overvoerd raak met goedbedoelde adviezen. Op LinkedIn volg ik PRminded van Anneke van der Voort, die zich no-nonsense LinkedInexpert noemt en dat ook is. Haar e-book over LinkedIn-marketing ontvang je gratis in ruil voor je e-mailadres. Frankwatching volg ik op zowel LinkedIn als Instagram voor trends, tips & tricks over marketing & communicatie. Ik heb nu ook een abonnement op Frankwatching Academy, een jaar lang onbeperkt toegang tot online cursussen. Zo kan ik me bijscholen op momenten die mij goed uitkomen.

In coronatijd raakte ik verslaafd aan Instagram

De app is opzettelijk zo gemaakt dat gebruikers er zo lang mogelijk blijven hangen. Voor je ’t weet ben je twee uur verder met filmpjes kijken met zielige honden en jumpende dwerggeitjes. Daarom heb ik nu een begrenzer op mijn mobiel die me na een uur laat weten dat mijn Instalimiet erop zit. Dat helpt tegen doelloos scrollen! Instagram is voor mij een marketingkanaal. Maar ik doe er ook ideeën op voor het Leids Nieuwsblad, het lokale krantje waarvoor ik artikelen schrijf. Ik volg er marketingprofessionals van wie ik elke dag Stories kijk. Zoals Kirsten Jassies, een Instagram en TikTokexpert en -trainer. Hoe zij haar zakelijke content mixt met heel persoonlijke posts vind ik knap! Al zou ik zelf niet zoveel online willen zijn en deel ik veel minder van mijn privéleven.

En dan hebben we natuurlijk ook nog websites

Ik wil met MediaSwitch goed gevonden worden in Google, heus waar. Maar zelf gebruik ik liever de zoekmachine DuckDuckGo. Die slaat je zoekopdrachten niet op en is een stuk privacyvriendelijker! Zoekmachines raadpleeg ik dagelijks, ook als ik iets wil factchecken voor een artikel. Met een goed geformuleerde zoekopdracht krijg je de beste hits. Ooit las ik het boek Slim zoeken op internet, een aanrader voor jong en oud! Daarnaast heb ik een vast rijtje sites die ik vaak bezoek. Dat zijn synoniemen.net en vandale.nl Ik zou aandelen van ze moeten kopen, zo graag check ik deze sites. Je typt nooit meer dezelfde woorden in je verhaal als je synoniemen.net gebruikt. En op vandale.nl staan ontzettend veel handige taaltips. Tot slot nog een laatste site: onzetaal.nl, boordevol taalnieuws en taaltips. Hun nieuwsbrief Taalpost is smullen voor taalliefhebbers (en taalpuristen zoals ik). Wat zijn jouw favoriete nieuwsbrieven, socials of websites? Vertel ’t me in de comments!   

Spread the love