Mag ik ‘uit’ in de zomervakantie?

Morgen vlieg ik naar Italië. De eerste vliegreis in drie jaar. Los van het feit dat ik het spannend vind of onze vlucht überhaupt vertrekt, is het afronden van mijn werkzaamheden altijd wel een dingetje in deze periode. Als je zoals ik voor meerdere opdrachtgevers werkt, wil ik het liefst zoveel mogelijk afmaken voordat de vakantie begint. Door realistisch te plannen lukt dit meestal wel. Soms moet ik toch het een en ander doorschuiven voor erna. Maar er is iets wat me meer hoofdbrekens kost.

Iedere zomer heb ik hetzelfde dilemma

Elk jaar twijfel ik even: zet ik mijn out-of-officereply aan of niet? Ik doe dat eigenlijk nooit. Zodoende check ik elke dag de MediaSwitch-inbox wel een keer, ook in het buitenland. Terwijl mijn klanten weten dat ik drie weken met vakantie ben. En er zeker in de zomerperiode beduidend minder e-mails binnenkomen. De maanden juli en augustus worden niet voor niets komkommertijd genoemd. Driekwart van Nederland is dan vrij. En toch open ik steeds weer m’n Outlook-app.

Ik neem mijn werk dus mee op vakantie

Want ‘ik moet altijd bereikbaar zijn’. Deze belemmerende overtuiging speelt iedere zomervakantie op. En ook al ben ik al tien jaar zzp’er, de gedachte dat je 365 dagen per jaar voor je opdrachtgevers moet klaar staan, zit diep. Niemand die dit van me vraagt en geen klant die me mijn vrije dagen niet gunt. Wat dat betreft kan ik nog heel wat leren van mijn partner. Hij logt straks uit en staat direct in de vakantiemodus. Sterker nog, hij noemt het begin van zijn weekend steevast vakantie. Geen haar op zijn hoofd die er aan denkt zijn werkmail te checken als we op een terrasje in Florence zitten.

Beperkende overtuigingen kun je ombuigen

En dat is precies wat ik de aankomende zomerperiode van plan ben. Stap één in het afleerproces is de aanschaf van een werkmobiel. Hierop beheer ik sinds enige tijd de socials van mijn klanten en komen hun e-mails binnen. Een prettige manier om werk en privé beter te scheiden en niet alsmaar ‘aan’ te staan. En ja, dat out-of-officebericht zet ik er deze vakantie zeker op! De werktelefoon mag niet mee in de koffer. Die ligt braaf in de lader op mijn bureau als ik in Italië ben.

Uitdaging twee in de vakantie: social media

De mail is dus geregeld zo, maar stap twee is lastiger. Ik beheer meerdere accounts voor verschillende opdrachtgevers. En heb daarnaast mijn eigen zakelijke socials. Met behulp van de Meta Business Suite plan ik voor de zomerperiode social posts in voor mijn opdrachtgevers. Die vakantiestoorzender is daarmee getackeld. Ondanks dat ik mentions heb uitstaan, check ik LinkedIn en Instagram -en sinds kort ook Vinted- dagelijks veelvuldig. Dat heeft niets te maken met belemmerende overtuigingen, maar alles met verslavende apps.

Dit jaar besluit ik: het mag uit!

De zomerperiode is een mooi moment om mijn online gedrag te veranderen. Ik ben toch zeker sterker dan het verslavende effect van de apps! Het lijkt me heerlijk om een poosje echt even helemaal offline te gaan. Als ik het voor mijn klant kan, moet het voor mezelf ook wel lukken. Ik mag ‘uit’ deze zomer!

Spread the love