Zomerfruit is net als Instagram

Ik ben er dol op! Op de zaterdagmarkt zijn de kramen in deze tijd gevuld met aardbeien, kersen, bessen en nectarines. Een plaatje om te zien en heerlijk om te eten. Aardbeien zijn bij mij favoriet. Ik eet de zomerkoninkjes ’s ochtends door de granola, gooi ze in een smoothie of meng ze door een salade. Het sappige vruchtvlees hapt lekker weg en de zoete smaak is heerlijk. En dat ze boordevol vitamine C zitten, is mooi meegenomen.

Niet iedereen is fan van zomerfruit

Zo is mijn vader allergisch voor aardbeien. Sommige mensen krijgen pukkels van mango. Of jeuk van frambozen. Ik ken ook personen die geen zomerfruit lusten of het gewoon nooit eten. Dat geldt ook voor social media. Lang niet al mijn vrienden zijn actief op Instagram of Facebook. Weer anderen zijn juist stapelgek op TikTok of Pinterest. Het is maar net welk medium jouw smaak is of in welke content je trek hebt.

Laatst gaf ik een workshop over social media  

Ter voorbereiding dook ik in de cijfertjes. De uitkomsten verrasten me wel en niet. WhatsApp is in Nederland het meest gebruikte medium, gevolgd door Facebook. Terwijl steeds minder mensen op Facebook ‘zitten’. Van de 15-19-jarigen gebruikt nog maar 20% het medium, onder de groep 20-29-jarigen daalde het Facebookgebruik naar 48%. Instagram, TikTok en Twitter (!) bleken dit jaar de grootste stijgers qua dagelijkse gebruikers. Nog een leuk weetje: de leeftijdsgroep 20-39 jaar is bijna 140 minuten per dag actief op social media, ouderen bijna anderhalf uur.

Verdiep je dus in jouw doelgroep

Want die verschilt per kanaal. Op welk sociaal medium je actief bent, hangt veelal af van je leeftijd en interesses. Heel belangrijk dus om op die socials zichtbaar te zijn waar jouw doelgroep graag tijd doorbrengt. Mijn opdrachtgevers vinden het soms lastig om de juiste socials te kiezen. Of kiezen juist niet en maken lukraak accounts aan. Terwijl je je moet afvragen of je wel een Facebookaccount nodig hebt als jouw doelgroep daar niet is. Om in markttermen te spreken: waarom perziken verkopen als je klanten liever abrikozen eten?

Er is volop keus, maar niet iedereen heeft dezelfde trek

Vandaar dat het zo belangrijk is om van te voren te bedenken wat je met social media ‘moet’ en wilt. Wat is je ‘why’ en voor wie en wanneer dan? Ik help mijn opdrachtgevers dit helder te krijgen. Zo kan het zijn dat je je niet langer op Facebook richt, maar gaat focussen op LinkedIn. Of dat Instagram toch de plek blijkt waar jouw doelgroep rond hangt. Wil jij samen met mij jouw socials eens onder de loep nemen? Boek dan een inspiratiesessie. App me voor een afspraak of vul hier je gegevens in, dan neem ik contact met je op. Ga ik nu even wat aardbeitjes schoonmaken!

Spread the love