Druk in de bovenkamer, rust op het werk

Ik ben tamelijk chaotisch. In mijn hoofd is het een drukte van jewelste. Interne dialogen (en dan niet eentje, maar een heleboel), creatieve ideeën, leuke invalshoeken en nieuwe plannen. En dat allemaal tegelijk maal tien en inclusief beelden erbij. Tegelijkertijd houd ik van overzicht en structuur. Van lijstjes en rijtjes. Mijn moeder noemde me op jonge leeftijd al een ‘geordende chaoot’. Ik was druk. Maar wel geordend!

En ik gaf training in plannen!

‘Je mail check je op vaste tijden. Zo voorkom je dat je tussendoor afgeleid wordt en jouw doelen van de dag niet haalt.’ Dit zijn geen citaten van een of andere effectiviteitsgoeroe. Deze woorden kwamen zo’n vijftien jaar geleden uit mijn mond. Ik gaf samen met een collega een PEP-training aan mijn collega-gezondheidsbevorderaars bij de GGD.

Ze werkten echt effectiever

PEP staat voor Persoonlijk Effectiviteits Programma. Aan de hand van de bestseller van Kerry Gleeson namen we de collega’s mee in de ins & outs van timemanagement en effectief werken. Met als opbrengst nieuwe werkgewoonten zoals een lege inbox, een realistische planning (tijdswinst!) en minder werkdruk. Met PEP zouden uitstelgedrag  (doe het nu!), hinderlijke werkonderbrekingen en inefficiënt werken tot het verleden behoren.

… een tijdje althans

Het was buitengewoon leerzaam om het boek te lezen en de cursus voor te bereiden. En heel leuk om voor collega’s zo’n training te geven. Het geleerde in de praktijk brengen bleek een ander verhaal. De eerste maanden PEPten de teamleden elkaar goed op. Maar al snel vervielen we in oud gedrag. E-mail werd weer de hele dag door gecheckt, deadlines verschoven en projecten liepen uit. PEP duurzaam implementeren kost nu eenmaal tijd en die tijd gunden we elkaar blijkbaar onvoldoende.

Er bleef wel wat hangen (ze vinden me snel en gestructureerd)

Die slijtage in de PEP-gewoontes nam niet weg dat ik nog steeds dingen toepas die ik lang geleden in het PEP-boek las. Ik moet ook wel, want anders verzand ik in mijn eigen chaos. Mijn opdrachtgevers merken daar trouwens niets van. Sterker nog, ik haal altijd mijn deadlines en krijg positieve feedback over mijn snelle en gestructureerde manier van werken. Ik moet daar altijd een beetje om gniffelen. Want ik weet hoe rommelig het in mijn bovenkamer is. Dat ik treinen en trams mis, te laat bij de lunchafspraak aanschuif en kampioen uitstellen ben.

Mijn klant is koningin

En afspraak is afspraak. Voor mijn opdrachtgevers werk ik volgens het PEP-programma. Ik plan schrijftijd in mijn agenda, check mail op vaste tijden en lever alles keurig binnen de deadline aan. M’n oog voor details, creatieve brein en originele invalshoeken komen goed van pas in mijn schrijfwerk! Zo zet ik dat drukke, fantasierijke hoofd effectief en efficiënt in voor een mooi eindresultaat voor mijn opdrachtgevers. Als jouw werk ook een opPEPper kan gebruiken, laat het me dan weten via een persoonlijk berichtje 😊.

Spread the love