Een zelfstandige in pyjama

‘Kijk ze daar nou weer zitten, m’n favoriete ZZP’er in pyjama!’ Dat is steevast de begroeting van mijn partner als hij na werk ons huis binnen stapt. Mijn bureau staat in een hoekje van de woonkamer. Een fijn plekje om lekker te computeren. In mijn pyjama! Op mijn thuiswerkdagen kleed ik me regelmatig niet aan. Na mijn ontbijt en een potje ochtendgommelestiek hijs ik me op mijn bureaustoel. Vaak besef ik me pas later op de dag dat ik mijn pyjama nog aan heb. En dan laat ik het soms ook gewoon zo.  

Dat ik in mijn pyjama werk geeft helemaal niets

Want het doet er niet toe wat ik aan heb als ik een nieuwsbrief zit te maken of LinkedIn posts aan het inplannen ben. Heb ik een online meeting, dan doe ik snel een beetje lipstick op (red lips rule 😊!) en haal een borstel door m’n haar. Via Teams zie je alleen mijn snuit, dus niemand die het door heeft dat m’n shirt vol vrolijke polkadotjes eigenlijk m’n nachtpon is.

Transparantie is belangrijk in het sociaal domein

Waarom ik nu ineens transparant ben over de outfit waarin ik mijn opdrachtgevers aan effectieve teksten help? Om aan te tonen dat je niet over alles transparant hóeft te zijn 😉 Want hoe gewoon het werken in pyjama voor mij ook is, normaal gesproken kom je dat niet van me te weten. Nergens voor nodig om daarover transparant te zijn. Natuurlijk is transparantie van belang, zeker in het sociaal domein. Maar het is essentieel om je af te vragen welke informatie je wel en niet wilt delen (op social media of elders) en welk doel dat dient.

Er zijn dingen waarover je niet helder hoeft te zijn

Daar schort het nog weleens aan. Opdrachtgevers denken soms dat ze alles wat intern interessant is, ook extern moeten delen. Onder het mom van transparantie wordt dan álles gecommuniceerd, op sociale media, in nieuwsbrieven of via de website. Maar niet alles wat zich afspeelt in je organisatie hoeft bekend gemaakt. Iets achterhouden uit schaamte, dát kan strijdig zijn met transparantie. Het is een goed idee om alles waaraan je doelgroepen niets hebben, voor je te houden. De details van een interne reorganisatie, een ingetrokken subsidie of oneervol ontslag – daar heeft de doelgroep voor wie ik de socials beheer of de nieuwsbrief verstuur, helemaal geen boodschap aan. Zoals het voor mijn opdrachtgevers totaal irrelevant is om te weten in welke uitdossing ik hun teksten schrijf.

Een net pak of een slaappak: wat maakt het uit?

Of ik nu een slobberend huispak of een nette jurk aan heb, voor het werk dat ik aflever maakt dit echt niets uit. Mijn opdrachtgever weet niet dat ik het jaarverslag in mijn sloeberpak heb zitten typen. Een andere klant heeft geen idee dat ik mijn oudste pyjama met versleten manchetten aan had toen ik de nieuwsbrief in elkaar zette. Mijn vriend heeft daarom een nieuwe benaming voor me bedacht: ZIP’er, een zelfstandige in pyjama 🙂

Die ZIP’per zit heerlijk thuis te werken

Weet je wat wél relevant is? Dat deze zelfstandige in pyjama ervoor zorgt dat jouw communicatie altijd professioneel is, ongeacht wat ik draag. Ik schift de pyjama’s van de outfits die wél gezien moeten worden, oftewel: de informatie die uitsluitend intern interessant is onderscheid ik van alles wat jouw doelgroep écht moet weten. En over dat laatste schrijf ik treffende teksten, in de taal die je volgers snappen. Ben je benieuwd wat ik voor jouw organisatie kan betekenen? Of heb je een specifieke communicatie-uitdaging waarbij je hulp nodig hebt? Stuur me dan even een berichtje! Samen kunnen we bespreken wat ik voor jou of je organisatie kan betekenen. Misschien wel in pyjama😉!

Spread the love