IJdeltuiterij 2.0 – Waarom je expertise laten zien geen luxe is, maar noodzaak

Vorig jaar schreef ik een blog over ijdeltuiterij in communicatieland. Over hoe het benoemen van je eigen kwaliteiten – zeker op social media- al snel wordt gezien als opschepperig. Egocentrisch. Of eentje die ik onlangs weer eens voorbij zag komen: hoogmoed. Dat je goed bent in wat je doet en jezelf daarvoor op de borst kloppen wordt nog vaak weg gezet als ijdeltuiterij. In het blog nam ik mijn eigen ijdelheid onder de loep – en kreeg daar een stortvloed aan goedbedoelde ontkenningen op. ‘Nee joh, jij bent helemaal niet ijdel!’ ‘Je bent okay zoals je bent.’ ‘Je bent gewoon goed in wat je doet.’ Alsof ijdelheid per definitie iets is om je voor te schamen.

Als we het nou eens omdraaien?

Wat als het juist krachtig is om te zeggen: ‘Hier ben ik goed in, dit is waarin ik het verschil maak.’ Wat als we niet langer vaag blijven over onze expertise en beginnen met het duidelijk benoemen ervan? Niet om op te scheppen, maar om zichtbaar te zijn. Om gevonden te worden. En niet te vergeten: om impact te maken. Want dat is precies wat ik nogal eens zie bij mijn opdrachtgevers. Professionals en organisaties die steengoed zijn in wat ze doen, maar toch aarzelen om dat hardop te zeggen. Te spannend. Bang om arrogant over te komen. Of als blaaskaak, als praatjesmaker. Of de dooddoener: ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.’ Zeker voor vrouwen wordt bescheidenheid nog vaak als deugd gezien. Een deugd die ons soms klein houdt. Of zelfs onzichtbaar maakt.

Zichtbaarheid is geen ijdelheid

In het sociaal domein draait ‘t om vertrouwen. Om herkenning. Om gevonden te worden door de mensen of organisaties die jouw ondersteuning, jouw aanpak, jouw visie nodig hebben. Als jij niet laat zien waarin jij je onderscheidt, hoe moet iemand dan weten dat ze bij jouw organisatie aan het juiste adres zijn om hen verder te helpen? Je hoeft geen schreeuwlelijk te zijn. Je hoeft geen glitterpakje aan te trekken en op een tafel te gaan staan dansen (mag wel, trouwens 😁). Maar je mag wél helder zijn over je expertise. Over je aanpak. Over wat jou anders maakt dan de rest. Niet om op te scheppen, maar om te verbinden. Om zichtbaar te zijn voor wie jou nodig heeft.

Onderscheiden is durven

En ja, mensen gaan reageren. Op acties volgen nu eenmaal reacties. Mensen zullen er iets van vinden. Op social media ‘moet’ men sowieso altijd ergens iets van vinden. Ook dat is helemaal prima (al erger ik me daar vaak aan, maar dat is voor een ander blog). Want als niemand iets van je vindt, ben je waarschijnlijk ook niet zichtbaar of duidelijk genoeg. In een wereld waarin iedereen roept, is het fluisteren van je boodschap simpelweg niet genoeg. Laat dus zien waar je goed in bent. Benoem je expertise. Claim je plek. Niet ondanks je ijdelheid, maar misschien wel dankzij. Want als jij het niet doet, wie dan wel?

Het sociaal domein heeft je nodig

Juist in het sociaal domein is het belangrijk dat mensen weten wat jij of jouw organisatie te bieden heeft. Om het verschil re maken voor mensen die dat nodig hebben. En dat begint bij zichtbaar durven zijn. Bij zeggen: ‘Dit is wat wij goed doen. Dit is waarom je bij ons moet zijn.’ Dus net als in mijn ijdeltuitenblog van vorig jaar zeg ik: ik ben ijdel. En dat is oké. Sterker nog: het helpt me om te laten zien waar ik goed in ben. En daarmee geef ik het goede voorbeeld. Want als ik het kan, kun jij het ook. Vind jij dit nou lastig? Dan weet ik nog wel een ijdeltuit die je hiermee kan helpen 😉.

Spread the love