Hoger opgeleid betekent niet automatisch een vlotte pen

‘Iedereen is hier hoger opgeleid. Dus we kunnen allemaal goed schrijven. Na de zomer gaan we het zelf doen.‘ Stilletjes hoorden we hem aan. Ons was die ochtend meegedeeld dat de eerder aangekondigde bezuinigingen niet evenredig over de organisatie verdeeld zouden worden. Bij onze communicatieafdeling moest meer dan de helft van de mensen eruit. Nu kwam de preventiemanager vertellen dat gezien de wetenschappelijke achtergrond van zijn team het wel goed zou komen met de teksten op flyers, promomaterialen en websites. Zelf dacht ik daar anders over.

Want schrijven is een vak

Een vak dat je kunt leren, maar waar je ook enig gevoel voor ‘moet’ hebben. En vooral veel schrijfmeters voor moet maken om het in de vingers te krijgen. Bij deze gezondheidsbevorderende organisatie was een tamelijk strikte verdeling tussen inhoud (preventie) en output (communicatie). Omdat ik zelf jaren in de preventiesector had gewerkt, vond ik vrij makkelijk aansluiting bij ‘de mensen van de inhoud.’ Vlot samenwerken voor ijzersterke teksten was een ander verhaal. Met als eindresultaat vaak kapot gepolderde teksten, waar nog kraak noch smaak meer aan zat.

Er was hier duidelijk sprake van veelplasserij

Of het nu ging om een flyer, campagneposter of nieuwsbriefartikel; over elke tekst mochten meerdere mensen -en dikwijls ook nog externen!- hun plasje doen. De herschreven versie werd hierna ook weer rond gemaild. Ik heb het in een moment van geïrriteerde wanhoop eens bijgehouden: voor het produceren van een zogenaamd ‘kontzakboekje’ (een miniflyer van welgeteld 150 woorden) lazen elf mensen mee. ELLUF! Dat verzin ik niet! Je kunt wel raden hoe het eindproduct er na zoveel meningen uitzag.

Bij veel organisaties is communicatie sluitpost op de begroting

En vliegen communicatiespecialisten er als eerste uit als subsidies niet zijn toegekend of de overheid de geldkraan dicht draait (ik heb het hier over de non-profitsector, waar mijn werkervaring ligt, EG). Maar communicatie is niet je sluitpost. Het is je basis! Zonder communicatiemensen geen goede website, geen folders, geen sociale mediacampagne, geen nieuwsbrief, geen binding met je achterban. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Investeren in jouw interne & externe communicatie en online & offline zichtbaarheid is een must. Daar heb je specialisten voor die een kei zijn in wat ze doen. Ik ben er zo een :-)! App me voor een afspraak en ik vertel je graag wat ik voor jouw organisatie kan betekenen.

Spread the love