Van inleven gaat je tekst leven

Ik ben dol op schrijven voor specifieke doelgroepen. De afgelopen jaren tikte ik teksten voor onder meer professionals in de jeugdzorg, jongeren, onafhankelijke cliëntenondersteuners, potentiële vrijwilligers, wijkbewoners in diverse steden, gemeenteambtenaren en sociaal werkers.  

De fijne kneepjes leerde ik als copywriter in de gezondheidszorg

Goed schrijven voor zulke verschillende lezers leerde ik als copywriter bij een kennisinstituut voor LHBT+- gezondheid. Ik was gezondheidsvoorlichter geweest bij een middelgrote GGD, en communicatie interesseerde me altijd al, dus de stap naar deze sympathieke club voelde logisch. Van de communicatiemanager die me toen aannam, moest ik nog wel ‘even’ een cursusje copywriting volgen (dat werd een post-HBO aan de Hogeschool voor de Journalistiek).  

Tekst, tekst en nog eens tekst

Mijn hoofdtaak bij het instituut bestond uit schrijven: teksten voor flyers, nieuwsbrieven en websites en voor preventiecampagnes gericht op mannen die seks hebben met mannen. Ik schreef daarnaast human interestverhalen voor een gay tijdschrift. Bijna niemand wist dat ik -een witte heterovrouw- de maker was van deze fantasierijke en zinnenprikkelende maandelijkse column. En omdat veilig vrijen in die tijd de holy grail was, moest het artikel altijd eindigen met een call to safe action (condooms dus 😉).

Ik kon me dus goed verplaatsen in anderen

Bij deze organisatie waren mijn collega’s vaak leden van de doelgroep. Onderwerpen en invalshoeken voor mijn maandelijkse column dienden zich vanzelf aan tijdens de lunch of theepauze. Zodoende kon ik de eindredacteur vanachter zijn computerscherm nogal eens horen gniffelen als ik mijn artikel bij hem had ingeleverd. Hij herkende de hoofdpersoon soms maar al te goed.

M’n fantasie kon ik in die verhalen de vrije loop laten

En mijn collega’s lazen die verhalen graag. Ook schreef ik nieuwsbriefartikelen over roze ouderen en artikelen voor een LGBTI-jongerenmagazine. En altijd toetste ik de inhoud bij de doelgroep. Klopt de tone of voice? Voel je herkenning? Leest het lekker weg? Of zitten er stiekem nog moeilijke woorden in of overbodige termen? Samen met hen zette ik de puntje op de i voordat de tekst gepubliceerd werd.

Mijn brein lust nog véél meer doelgroepen (ook de jouwe)

Me verplaatsen in anderen, dat lukt dus wel 😄. Ik ben nou eenmaal gezegend met een creatief brein, dat zich niet alleen kan inleven in homomannen, maar in eindeloos veel doelgroepen. Ik vind dat het leukste wat er is, zo lang ik achter de doelstelling van de organisatie kan staan. En dat is het geval bij de meeste maatschappelijke organisaties. Wil jij dat ik het verhaal van jouw organisatie of sociale onderneming onder woorden breng? Neem dan contact met me op, ik bespreek graag de mogelijkheden met je.

Spread the love