Leven lang lummelen

‘Je weet wel dat er daar heel weinig te doen is, he? Ik had het met een goede vriendin over onze aanstaande zomervakantie. Ze had eerder de kust van Normandië bezocht en sprak uit ervaring. ‘Dat is nu juist de bedoeling,’ antwoordde ik mijn vriendin. ‘Hoe minder er te zien is, hoe beter.’ Stond ik vroeger doorlopend in de actiestand als ik op vakantie was, tegenwoordig wil ik vooral rust. Voorheen laadde ik op van musea en kerken bezoeken, iedere dag buiten de deur eten en uren en uren door de stad banjeren. Zoveel mogelijk zien en doen was belangrijk. Sinds kort geef ik de voorkeur aan lezen, goede koffie drinken en luisteren naar vogeltjes.

Okay boomer junior, kan het nog meer cringey?

Natuurlijk heeft mijn leeftijd hiermee te maken. Ik heb al zoveel landen en steden bezocht. Been there, done that. Reizen doe ik nog steeds erg graag. Maar dat neemt niet weg dat ik in onze snelle, (op)gejaagde, prikkelrijke samenleving steeds meer behoefte heb aan lummelen en niksen. En aan offline zijn en stilte zonder ruis. In de coronajaren werden we allemaal gedwongen tot een saai huismusbestaan. Ook mijn sociale agenda was ineens leeg. In tegenstelling tot de agenda’s van veel van mijn vriendinnen is die van mij alsof we nog steeds in een pandemie zitten. Dat is een bewuste keuze. Zo heb ik genoeg tijd en ruimte om te lummelen. Drukte trek ik simpelweg ook niet meer.

Lummeltijd heeft voor mij prioriteit

Soms lijkt het wel of we het lummelen verleerd zijn. We zijn slaven van onze agenda’s en gaan altijd maar door door door en willen meer meer meer. Gelukkig kan ik heel goed lummelen, waar ik ook ben. Zonder niksen kan ik niet goed presteren. Sterker nog, lummelen zorgt bij mij juist voor creativiteit. Lummelen is dan ook heel goed voor je brein. Niksen werkt heel ontspannend en je laadt er van op. Juist het luieren zonder te behalen doel of resultaat prikkelt je creativiteit en fantasie. Ik krijg de beste ideeën als ik in pyjama in mijn huiskamer aan het rommelen ben. Van lummelen word ik simpelweg happy

Ruimte voor niets doen is een must

Daarom is het zo belangrijk om je vakantie niet helemaal vol te plempen met excursies en dagtochten. Ga lekker lummelen in het zwembad, bij je vakantiehuisje of in het bos. Lees een leuk boek, dagdroom in je hangmat of schets je omgeving. Waar je ook bent, gun jezelf die broodnodige lummeltijd. Na een tijdje niksen ontstaat er weer ruimte voor creativiteit. Loopt jouw werkagenda over met afspraken of is jouw hoofd te vol voor het schrijven van campagneteksten, nieuwsbrieven of social posts? Dan weet ik het goed gemaakt. Ik doe het lummelen en de creativiteit, dan kan jij met een gerust hart met vakantie gaan.

Spread the love