Inhaakdagen: haak je in of haak je af?

Op social media vliegen ze je elke dag om de oren: inhaakdagen. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een dag voor. De Dag van de Mantelzorger, Wereld Autisme Dag en Paarse Vrijdag. Safer Internet Day, Landelijke Dag tegen Pesten, Warme Truiendag en de Internationale Dag van de Kinderrechten. Dat zijn dan nog dagen met een serieuze boodschap. Je hebt ook de Dag van de Kroket, Bubbelbaddag, Nationale Pannenkoekdag, IJs als ontbijtdag en Kussengevechtdag.

Die inhaakdagen bestaan dus echt

Ik las ze net in een zogenaamde ‘inhaakkalender’. Deze kalender wordt ook wel social media kalender genoemd. Het is online document met voor het hele jaar alle themadagen per maand in een handig overzicht. Vorige week was #carnaval trending op de socials in Nederland en uiteraard de internationale inhaker #valentijnsdag. Naast deze speciale dagen was het die week ook nog Wereld Ziekendag, Darwin Dag, Internationale Pizzadag, Dag van het Huwelijk en Doe Vriendelijk Dag.

Bedrijven zijn dol op deze haakjes

Ondernemers  gebruiken deze graag om te kunnen meeliften op de inhaker en #hashtag van die dag. Je zult versteld staan hoeveel hits je krijgt bij sommige hashtags. Die hashtags kun je trouwens ook volgen. Tik in de Instagram app maar eens #valentijnsdag in en voilà, je krijgt meer dan 330.000 posts over Valentijnsdag te zien. Voor sommige inhaakdagen is het trouwens best sneu dat ze nodig zijn Zoals die landelijke Doe Vriendelijk Dag. Ook al neemt de hufterigheid in Nederland al jaren toe, ik vind het toch een beetje triest dat zo’n themadag je op vriendelijkheid ‘moet’ wijzen.

Wat mij betreft doe je elke dag aardig!

Vriendelijk tegen elkaar zijn maakt de wereld echt leuker, positiever en vrediger. Leuk om even te vertellen: jaren geleden ben ik begonnen met complimenten uitdelen. Elke dag geef ik minimaal een complimentje aan iemand. M’n vriend voor het lekkere avondmaaltje dat ie gisteren op tafel toverde. De onderbuurman die de kelderdeur nog even voor me open hield. De jonge vrouw achter de kassa bij de Hoogvliet, die geduldig wachtte tot ik m’n portemonnee had gepakt. De buschauffeur die me in de regen naar het station reed. En ja, daar bestaat natuurlijk ook een dag voor! Vrijdag 1 maart is het #complimentendag! Zet ‘m alvast in je agenda.

Dat carnaval een inhaakdag is vind ik dan wel weer grappig

Carnaval is bij uitstek een feest om gezellig in te haken met elkaar. Inhaken doe je als je jouw arm door de gebogen arm van iemand anders steekt. Zo kun je elkaar vasthouden of samen een dansje doen (van hier tot Oeteldonk). Ik las op Wikipedia dat ze daarvoor in Limburg zelfs een term hebben: ‘sjunkele’. Dit komt van het Duitse woord ‘schunkeln’ en ook daar betekent het inhaken tijdens carnaval. Nu heb ik persoonlijk niets met carnaval, maar dit vond ik wel een geinig inhaakfeitje om bij aan te haken 😉.

Of je inhaakt of afhaakt moet je uiteraard helemaal zelf weten!

Een social mediakalender kan goed van pas komen voor de contentplanning van jouw organisatie. En mocht je een keer geen inspiratie hebben, dan kan zo’n inhaakdag handig zijn om toch een leuke social post te maken. Mocht je er niet uitkomen met jouw contentinspiratie of -planning, dan mag je mij ook een berichtje sturen. Ik heb altijd leuke ideeën en invalshoeken voor social mediaposts. En denk graag met je mee 😊. Tot die tijd moet je ’t nog even met de gratis versie doen:  www.jaarkalender.nl/inhaakkalender/  Graag gedaan!

Spread the love