Niet denken maar doen?!

Op LinkedIn schreef een oud-collega over mij in zijn aanbeveling. ‘Wanneer je geen nieuwe initiatieven wilt: vermijd Eliane. Ze ziet namelijk altijd wel ergens iets dat handig, bruikbaar of anderszins nuttig kan zijn. Wat een enthousiasme, wat een motivator.’ Ook al is het al bijna 25 jaar geleden (!) dat ik met hem samenwerkte, ik herken mezelf nog steeds in die omschrijving. Mensen enthousiasmeren is mijn ding, mijn tweede natuur. Ik hoef er niets voor te doen, dat gaat vanzelf.

Mijn energie werkt aanstekelijk, dat wéét ik

Ik ben een doener, een aanpakker en doorzetter. Een nieuwsgierig aagje bovendien dat altijd verder kijkt dan haar neus lang is. En om er ook nog een paar clichés tegenaan te gooien: ik denk altijd in kansen en mogelijkheden. Zo’n denkpatroon alleen al geeft energie! Met mijn enthousiasme lukt het me bijna altijd om beren-op-de-wegdenkers te motiveren. ‘Niet lullen maar poetsen,’ zeggen ze in mijn geboortestad Rotterdam. En ook daarop sla ik aan.

Toch ben ik ook een denker

Mijn sterrenbeeld is weegschaal; ik kan soms besluiteloos zijn en voors en tegens blijven wikken en afwegen. Het gevaar ervan is dat ik in mijn hoofd blijf hangen. Als die gedachten en hersenkronkels maar blijven gaan, kom ik tot weinig. Juist dat vele overdenken en van alle kanten bekijken resulteert bij mij in passiviteit. Gelukkig weet ik dat uit mijn hoofd gaan en in actie komen toch echt tot meer leidt dan helemaal niets doen.

Alleen maar lullen en niets poetsen is killing voor je creativiteit

Bij organisaties zie ik nog wel eens dat bepaalde ideeën helemaal kapot zijn vergaderd. Iemand agendeert een leuk initiatief en werkt dit uit tot een voorstel. Over dat plannetje mogen dan ook nog een heleboel interne plasjes gedaan worden. Van het oorspronkelijke idee is na de zoveelste ronde nog slechts nog een lege huls over. En de bedenker ervan murw en moedeloos. Eeuwig zonde toch?!

Soms moet je gewoon aan de slag gaan

En niet eerst uren en uren vergaderen, bakkeleien over details of -oh gruwel- een goed idee voor de zoveelste keer doorschuiven naar een volgend overleg. Geef professionals de ruimte en het vertrouwen dat ze hun vak verstaan. En dat ze mogen falen; de wereld vergaat echt niet als het idee onverhoopt anders uitpakt. De grootste successen ontstaan vaak door het gewoon te gaan doen. Dus juich dat enthousiasme en initiatief toe en moedig mensen aan lekker aan de gang te gaan.

Laat dat denken dan maar over aan mij over

Want met mij ken je lulluh én poetsen😉. Bruis jij van de ideeën, maar loop je vast in je eigen hersenspinsels? En heb je zin en tijd om jouw ideeën om te zetten in concrete acties? Laten we dan samenwerken en die plannen tot leven brengen. Want samen kunnen we meer bereiken dan alleen! Bel of app me of stuur me een berichtje via de contactpagina. Dan straal ik alvast wat van m’n energie bij je in!

Spread the love