Knippen is ook een kunst

Wat is je haar dan kort, het was juist zo mooi lang!’ M’n lunchafspraak viel bij binnenkomst meteen met de deur in huis. Ik kwam net bij de kapper vandaan. ‘Wat moet er gebeuren?’ had die gevraagd. ‘Alleen bijpunten’ antwoordde ik. ‘Je haar is wel erg droog door het verven, hoeveel mag eraf?’ Ik keek haar aan in de spiegel. ‘Doe maar wat jou goed lijkt qua lengte,‘ zei ik. Ze sprayde water op mijn haar, kamde een handje vol lokken strak en zette fluks haar schaar erin. Onder haar vakkundige handen zag m’n pruik er in een kwartiertje weer fris en fruitig uit.

Ik vertrouw blindelings op haar kappersoog

Mijn kapper is opgeleid tot haarstylist en weet wat het beste is voor mij en m’n bos haar. Daarnaast weet ze na al die jaren welk kapsel me goed staat. Zo stelde ik ooit voor een pony te knippen. Dat leek me leuk, weer eens iets anders dan alleen die rode lokken met hier en daar een ongestylde krul. Er was weinig overredingskracht voor nodig om het pony-idee uit mijn hoofd te praten. Beeldend beschreef ze wat dit in de praktijk zou betekenen. Veel werk om bij te houden, te stylen en vaker naar de kapper. Okay…laat maar!

Teksten schrijven is een beetje zoals naar de kapper gaan

Ik ben dan de kapper en mijn pen is de kappersschaar. Voordat ik begin, inventariseer ik bij mijn klant wat precies de vraag is. Wat is het doel van het schrijfwerk, wie moet het straks lezen, wat is de gewenste aanspreektoon en -niet onbelangrijk-  hoeveel woorden mag ik gebruiken? Weet een kapper dit soort zaken van te voren niet, dan kan het zomaar zijn dat de klant met een kort koppie thuis komt in plaats van de gewenste boblijn. Of dat er een coupe soleil is gezet terwijl ze juist haar natural looks wilde benadrukken.

Een goede instructie is de sleutel tot succes

Als ik m’n kapper vraag de onderkant bij te knippen, wil ik niet dat er ineens tien centimeter van mijn haardos af is. Dus moet ik duidelijk zijn. Een heldere opdrachtomschrijving ontbreekt soms bij klussen. Dan begin ik maar gewoon als mijn opdrachtgever dat vraagt. Alleen is dat niet zo efficiënt. Tijd kost in dit geval geld. En tijd en geld zijn er niet bepaald in overvloed binnen het sociaal domein. Meestal loop ik al vrij snel tegen bepaalde onduidelijkheden aan. En moet ik alsnog extra overleggen inplannen om de hoe, wie, wat en waarom van de communicatieklus boven tafel te krijgen.

De volgende uitdaging: bijpunten!

Wat ik nogal eens tegenkom bij organisaties is de drang om volledig te zijn. Of er staan zoveel boodschappen in de tekst dat de lezer in de woordenbrij verzuipt. Teksten worden meestal niet beter als ze volgepropt zijn met informatie die er perse in ‘moet’. Juist de kunst van het woorden weglaten zorgt voor lekker leesbare content. Medewerkers vinden dat soms een beetje spannend. Het is dan aan mij om zoveel bij te punten als nodig is voor die tekst.

Of je nu kapper of tekstschrijver bent, de klant is koningin!

Dat neemt niet weg dat mijn kapper mij ongevraagd mag adviseren als zij denkt dat dit mijn pruik ten goede komt. Dus wil een klant een kort pittig kapsel terwijl dat niet echt bij de vorm van haar gezicht past, dan mag die kapper van mij gerust nee verkopen. De kapper verstaat haar vak en wil het mooiste resultaat voor haar klant. Zo ga ik ook bij mijn opdrachtgevers te werk. Ik licht mijn tekstuele keuzes toe als het moet en laat zien waar ik een knip heb gezet. Desgewenst spray ik er nog wat woordenlak over of kneed er extra wax in. Samen komen we er altijd uit! Ben je nieuwsgierig naar mijn knipkunst, neem dan contact met me op. Wie weet valt er bij jouw organisatie nog een boel bij te punten 😉!

Spread the love