Je kunt prima schrijven, ook als het niet allemaal mooie zinnen zijn

‘Dat herken jij vast ook wel,’ zei mijn schrijfcoach tegen me tijdens een blogwerkdag. Mooie zinnen zijn inderdaad niet nodig voor een lekker leesbare tekst. Sterker nog, de lezer heeft er geen idee van dat ik heb zitten broeden op een zo’n aantrekkelijk mogelijk stuk tekst. Laat staan dat ze door heeft dat ik voor elke alinea naar mooie zinsconstructies en scherpzinnige woordvondsten zoek. Voor mij als tekstschrijver is het de kunst die mooie zinnen zo te typen alsof ik ze moeiteloos uit mijn spreekwoordelijke mouw schud.

Die teksten schud ik meestal ook makkelijk uit mijn mouw

Er zijn van die dagen dat ik zonder veel moeite mijn schrijfmeters maak. Maar ook ik zit nog regelmatig te zwoegen op een tekst. Dat is niet altijd een kwestie van gebrek aan inspiratie. Hoe summierder de briefing van mijn klant, hoe lastiger het voor mij is om vlot aan de slag te gaan. Gelukkig kan ik mij goed verplaatsen in mijn opdrachtgevers. En door de goede vragen te stellen, lukt het meestal wel om de boodschap helder krijgen. Zo help ik mijn klant het doel van de tekst scherper te formuleren. Want niemand zit te wachten op een onduidelijke woordenbrij met meerdere boodschappen of invalshoeken.

Mijn klant wil de tekst vooral snel en compact

Dat wil ik ook. Zo min mogelijk ruis op de lijn. Maar ik wil ook graag die mooie zinnen erin. Want ik houd van fraaie zinnen. Als ik een boek, artikel of blogpost lees, kan ik erg genieten van de woordkeus en de schrijfstijl van de auteur. Mooie zinnen doen er toe! Ze vergroten mijn leesplezier. Voor de gemiddelde webtekst of nieuwsbrief is het doel meestal niet zo hoog. Besef wel dat bepaalde woorden en zinnen enorm kunnen inspireren. Niet voor niets wemelt het op de socials van de inspirational quotes. Ik heb ze zelf ook als magneet op mijn koelkast hangen (ja, ook cheesy quotes).

Toch zijn die mooie zinnen meestal niet nodig

Belangrijker is dat de tekst lekker wegleest, niet te lang en te gedetailleerd is en geen overbodige inhoud bevat. Dat ik als schrijver geniet van mooie zinnen maken, is een extraatje voor mezelf. Het maakt mijn werk nog leuker! Daarnaast gebruik ik graag alliteraties (ook wel stafrijm of letterrijm genoemd) en heb ik er een sport van gemaakt om te variëren met synoniemen. Niet voor niets is synoniemen.net een van mijn meest geraadpleegde websites. Als lezer heb je dat waarschijnlijk niet door. En dat is precies mijn bedoeling.  

Op deze site noem ik mezelf een woordenbakker

Ik zie jouw tekst als een boterham, die ik versier met aantrekkelijke ingrediënten. Ik kies de lekkerste of gezondste voor je of jij bepaalt zelf het beleg. En of het nu boterhammen of afbakbroodjes zijn, ik bak en beleg ze met dezelfde liefde en inzet. Zoek jij nog een (in mijn geval glutenvrije) woordenbakker die mooie zinnen en compacte, doelgerichte teksten voor je schrijft? Neem dan contact met me op, dan bespreken we de mogelijkheden tijdens een virtueel of live kopje koffie.


Spread the love