Vrij associëren, wil je dat van me leren?

Creatievelingen herkennen het meteen. Je hoort, ziet of leest iets over een bepaald onderwerp en je brein slaat meteen ‘aan’. Soms zie je wat je denkt ook meteen in beeld voor je. Of je bedenkt er van alles omheen. Een creatief brein is fijn en verveelt nooit. Ter illustratie zeg ik wel eens voor de grap ‘gooi er een muntje bij me in en de creativiteit gaat als vanzelf stromen’. Zo werkt het bij mij dus echt. Ik heb niet voor niets een kladblokje naast mijn bed liggen. Zodat ik die spontane invallen voor het slapen kan opschrijven. Of ’s nachts, als ik wakker word van een droom!  

Ik ben een kei in vrij associëren

Als kind droomde ik al m’n eigen fantasiewereldje bij elkaar. Daar was het veilig, vredig en heel gezellig. Vrije associatie kennen we uit de psychoanalyse van Freud. Bij vrij associëren vertel je alles wat er in je hoofd opkomt, zonder filters of oordelen. Als je met mij praat, vlieg ik soms uit de bocht. Door het associëren komen er zoveel vertakkingen in het verhaal, dat ik -en m’n gesprekspartner vervolgens ook- nogal eens de draad kwijt raak. Niet voor niets stond er op mijn schoolrapport bij Nederlands: ‘heeft moeite met hoofd- en bijzaken onderscheiden’. Bij mij waren ook de bijzaken hoofdzaak. Toch had ik een 8 op m’n eindlijst :-D.

Creativiteit stond ook centraal bij mijn studie

In 1990 ging ik studeren. KEW heette die HBO-opleiding, Kreatief Educatief Werk. Je leest het goed, met een k! Een jaar later werd de studie omgedoopt tot het beter passende -en minder wollige- Culturele en Maatschappelijke Vorming (CMV). Deze toen nog relatief nieuwe opleiding werd bevolkt door louter creatievelingen. Vrij associëren was onze tweede natuur. Ik voelde me bij deze groep als een vis in het water. Vier jaar lang ging ik zingend naar college. Ik geloof niet dat ik ooit maar een uur gespijbeld heb.

Die studietijd was een vruchtbare voedingsbodem

Ruim dertig jaar later ben ik nog altijd goed bevriend met een aantal studiegenoten. Op enkele uitzonderingen na zijn ze allen zelfstandig ondernemer in creatieve beroepen. We begrijpen elkaar en hebben weinig woorden nodig. Snelle, originele denkers die mij altijd weer stimuleren, inspireren en op nieuwe ideeën brengen. Een van die klasgenoten is alweer een tijdje een vaste opdrachtgever van me. Hij heeft een prachtig bedrijf in het sociaal domein én meerdere CMV’ers in dienst.

Met deze CMV’ers kan ik lezen en schrijven

Al denk ik dat ze zelf creatief genoeg zijn en mij niet nodig hebben, word ik toch regelmatig ingevlogen als creatieve sparringpartner. Ik vind die sessies altijd heerlijk om te doen. Vrij associëren helpt daar enorm goed bij. Samen komen we zo tot de mooiste en leukste invalshoeken, concepten of producten. Jij kan daarmee ook je voordeel doen! Heb jij behoefte aan nieuwe input voor je sociale mediacampagne of een frisse blik voor je nieuwsbrief, website of flyer? Gooi binnenkort dan ’s een muntje bij me op 😉.

Spread the love