Tijd is geld of is geld tijd?

Over dat onderwerp hadden we het laatst bij de maandelijkse blogschrijfdag voor zelfstandig ondernemers. Tijd is geld, denk ik altijd, me verplaatsend in mijn klanten. Ik ben me bewust van wat ik kost en wat mijn freelance inzet mijn opdrachtgever oplevert. Omgekeerd kopen zij tijd door mij in te huren als externe communicatieprofessional.

Ik ben er voor klussen die blijven liggen

Die werkzaamheden die steeds verhuizen van takenoverzicht naar actiepuntenlijstje. Taken die vaak ook nog eens onderaan die lange To Do-lijst bungelen. En het komt er maar niet van die klussen of projectjes op te pakken, laat staan ze uit te besteden. Het geeft lucht om een freelancer te laten invliegen. Met geld koop je tijd en dus resultaat. Mits er een goede voorbereiding aan vooraf gaat.

Want wat moet er precies gebeuren?

Voordat ik voor jou aan de slag ga, wil ik graag een briefing! Zo’n briefing is een belangrijk onderdeel van een nieuwe opdracht. In een briefing staan de opdrachtomschrijving en de doelgroep en doelstelling van de te schrijven tekst(en). En: wat is de kernboodschap die mijn klant wil vertellen en de tone of voice? Een datum of deadline waarop de klus geklaard moet zijn, is ook reuze handig. Is de briefing duidelijk, dan volgt er een go en kan ik aan de slag.

Zo’n briefing is echt niet zo moeilijk

Een briefing past op een half A-4tje, soms wat langer, afhankelijk van de soort en omvang van de klus. Met een goede instructie werk ik efficiënter en ben ik vaak ook nog eerder klaar dan afgesproken. Toch slaan m’n klanten die briefing vanwege de drukte of tijdgebrek nog al eens over. Ze vertrouwen op mijn vakvrouwschap. Dat vertrouwen is natuurlijk fijn. Maar het betekent wel dat ik aan mijn opdracht begin zonder duidelijk doel. En dus ga schrijven zonder kaders en ook zonder de ‘why’.

Die werkwijze is niet zo efficiënt

Tijd kost in dit geval geld. En tijd en geld zijn er niet in overvloed bij organisaties in het sociaal domein. Meestal loop ik al vrij snel tegen bepaalde onduidelijkheden aan. Zodat ik alsnog aan de telefoon hang om bepaalde zaken na te vragen en te verhelderen. Het gesprek dat volgt is in feite de briefing. Ik schrijf wat er besproken is uit. Zo breng ik zelf de kaders en structuur aan. Ik ben er inmiddels aan gewend dat het soms zo gaat. Maar dat kan dus anders!

Een goede voorbereiding scheelt tijd én geld

Dus ik wijs mijn opdrachtgevers altijd op het belang van een duidelijke briefing. En die levert in de meeste gevallen ook echt een beter resultaat op. Met een heldere instructie kan ik meteen aan het werk. En dus sneller klaar zijn! Wil je meer weten over mijn aanbod en werkwijze of over het schrijven van een briefing? Neem gerust contact met me op, dan vertel ik je er meer over.  

Spread the love